EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,41 RON
(+0.74%)
GBP
5,44 RON
(-0.44%)
CHF
4,57 RON
(+0.18%)
BGN
2,47 RON
(+0.17%)
BYN
1,84 RON
(+0.66%)
CAD
3,19 RON
(-0.41%)
RSD
0,04 RON
(-0.03%)
AUD
2,93 RON
(-0.83%)
JPY
0,04 RON
(+0.66%)
CZK
0,18 RON
(-0.47%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Numărul olandezilor care doresc să moară asistaţi de medici, în creştere de la an la an

Date privind numărul de eutanasieri efectuate în Olanda anul trecut au fost publicate recent în această ţară. Cifrele s-au dovedit unele impresionante: peste 4.000 de olandezi au decis să moară asistaţi de medici. Aceste statistici demonstrează că, dintr-o noutate şocantă, eutanasia se transformă treptat în Olanda în ceva obişnuit. Medicii care realizează o asemenea procedură, precum şi pacienţii care aleg să fie supuşi acesteia nu mai stârnesc critici în societatea olandeză, notează, joi, cotidianul rus Novîe Izvestia.

Olanda este prima ţară din Europa unde a fost legalizată eutanasia umană. Proiectul de lege corespunzător a fost adoptat, nu fără dezbateri şi dispute înverşunate, de parlamentul olandez în urmă cu peste zece ani. În primul an de la intrarea în vigoare a noii legi, numărul celor care alegeau să-şi pună capăt vieţii în acest mod era destul de mic. Însă, în scurt timp numărul acestor persoane a crescut brusc şi a continuat să crească.

In prezent, 3% din decesele din Olanda sunt asistate medical. Anul trecut, potrivit statisticilor publicate recent sunt realizate de o comisie specială a Ministerului Sănătăţii din Olanda, 4.188 de persoane au apelat la metoda eutanasiei. Majoritatea covârşitoare a acestora /78%/ sufereau de boli oncologice.

Reprezentanţi ai comisiei explică această creştere spectaculoasă a numărului de eutanasieri prin motive strict tehnice: înfiinţarea anul trecut în Olanda a unor echipe mobile de medici, care în cazul în care pacientul refuză din anumite motive să fie dus la clinică /de cele mai multe ori, este vorba de motive etice/, îi pot face injecţia letală la domiciliu. Solicitările pentru aceste echipe, care iniţial au fost şase, s-au dovedit atât de numeroase, încât a fost nevoie ca numărul acestora să fie crescut la zece.

Comisia ministerială nu a formulat pretenţii deosebite la adresa echipelor sau a medicilor care efectuează eutanasieri, constatând mici încălcări de procedură în numai zece cazuri. De altfel, această procedură este minuţios descrisă în lege. Condiţia absolut necesară pentru eutanasie o constituie incapacitatea medicilor de a vindeca boala şi durerea insuportabilă pe care o simte bolnavul. Primul aspect trebuie să fie confirmat de cel puţin doi medici. Dacă măcar unul dintre ei va formula unele suspiciuni în legătură cu corectitudinea apelării la eutanasie, pacientul va trebui să-şi continue viaţa, chiar dacă el însuşi cere să i se curme suferinţa.

Nu se cunoaşte exact ce măsuri au fost luate la adresa medicilor care nu au respectat întocmai procedura. Oricum, nu este vorba despre sancţiuni serioase. În 11 ani de când legea a intrat în vigoare, la răspundere penală a fost tras un singur medic. Albert Herring a fost condamnat la un an de închisoare pentru faptul că a ajutat, în 2008, la sinuciderea unei paciente de 99 de ani, care era chiar mama lui. Comisia a considerat că Herring a acţionat din compasiune.

În societatea olandeză nu mai au loc demult dezbateri cu privire la cât de corect este să curmi viaţa unui om din raţiuni medicale. Societatea olandeză a admis în mod tacit: da, se poate.

Cu olandezii sunt de acord şi ţările vecine, constată Novîe Izvestia, precizând că în Belgia eutanasia umană a fost legalizată cu pic mai târziu decât în Olanda, iar la Luxemburg – abia în 2009.

În Belgia, ţară a cărei populaţie este un pic mai mică decât a Olandei, anul trecut au fost eutanasiate de două ori mai puţine persoane decât în ţara vecină. În Luxemburg, în 2012, doar 14 persoane au decis să moară asistate de medic.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata