Prin Bursa de peşte se va construi o singură cherhana în Deltă

Bursa de peşte va viza construirea unui singur punct de colectare a peştelui în Delta Dunării, nu a 14 asemenea puncte, potrivit noului proiect aprobat vineri în şedinţa în plen a Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea.

‘Noul proiect vizează includerea în Bursa de peşte a agenţilor economici care au deja cherhanale în Delta Dunării, din cele 14 cherhanale care erau prevăzute iniţial în proiect urmând să fie realizată doar una singură, la Chilia Veche’, a declarat în timpul şedinţei în plen preşedintele CJ, Horia Teodorescu.

În acest context, potrivit sursei, a fost necesară modificarea şi a indicatorilor economici ai proiectului iniţial, valoarea totală a Bursei de peşte urmând să fie de 6.380.253 euro. Din această sumă, 1.247.889 euro reprezintă costuri neeligibile.

În replică, liderul consilierilor judeţeni PDL, Nicolae Chichi, a atras atenţia asupra riscului prezentat de noul proiect al Bursei de peşte privind reticenţa pescarilor şi a proprietarilor de cherhanale.

‘La Chilia Veche, în plus, dacă se va realiza încă un punct de colectare a peştelui, vor exista două, în condiţiile în care acum funcţionează deja punctul care aparţine concesionarului zonei’, a adăugat consilierul judeţean PDL, Nicolae Chichi.

Potrivit hotărârii aprobată vineri de CJ Tulcea, modificarea proiectului iniţial a fost solicitată de Direcţia Generală de Dezvoltare Durabilă din cadrul Ministerului Mediului, pentru revizuirea studiului de fezabilitate urmând să se plătească 36.000 de lei.

Despre realizarea proiectului privind Bursa de peşte la Tulcea se vorbeşte de foarte multă vreme, în luna decembrie a anului 2006 Consiliul local al municipiului Tulcea semnând un protocol de colaborare cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) pentru realizarea acestuia.

În luna octombrie a anului 2010, consilierii locali din Tulcea au aprobat Planul Urbanistic Zonal al investiţiei, autorităţile locale punând la dispoziţia ANPA un teren de 9.053 de metri pătraţi, aparţinând domeniului privat al municipiului, pentru punerea în practică a proiectului.

În paralel, în perioada 2010-2012, CJ a avut discuţii cu specialişti spanioli pentru realizarea unui schimb de experienţă în domeniu, astfel încât viitoarea investiţie să fie viabilă, iar în luna decembrie a anului 2011, Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care se alocă 28 de milioane de lei din fonduri europene şi de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru înfiinţarea Bursei de Peşte la Tulcea.

De-a lungul timpului liderii asociaţiilor de pescari care deţin şi puncte de primă vânzare a peştelui din Deltă şi-au exprimat dorinţa ca această bursă să fie una electronică, în timp ce administratorii resursei piscicole din Rezervaţie au susţinut realizarea unui proiect care include atât construirea unui sediu al bursei, cât şi achiziţionarea unor nave pentru transportul peştelui din Deltă.

Bugetul iniţial al investiţiei a fost estimat la circa 17 milioane de euro, însă acesta a fost redus de actuala conducere a CJ Tulcea.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.