Spania menţine obiectivele de deficit şi salariile îngheţate ale funcţionarilor publici

Deficitul global al Spaniei va trebui să fie de 5,8%, astfel că ţinta se menţine pentru anul 2014, potrivit proiectului de buget aprobat vineri de guvernul conservator de la Madrid. Ministrul spaniol al finanţelor, Cristóbal Montoro, a precizat că anul 2013 se va încheia cu un deficit de 6,5%, această ţintă de deficit menţinându-se de asemenea neschimbată.

Asigurările date de ministrul Montoro privitoare la respectarea ţintei de deficit pentru anul acesta şi cel următor au fost date în condiţiile în care guvernul estimează o creştere a PIB-ului Spaniei de 0,7% pentru 2014 – ceea ce ar însemna şi ieşirea ţării din recesiune.

De asemenea, respectarea ţintei de deficit implică, potrivit deciziilor guvernului de la Madrid, faptul că salariile angajaţilor din sectorul public rămân îngheţate – pentru al patrulea an consecutiv. Angajaţii din sectorul public spaniol îşi vor menţine însă toate remuneraţiile pentru 2014, inclusiv cele două salarii suplimentare – bonusurile de Crăciun şi pentru vacanţa de vară.

Deşi sindicatele au criticat măsura menţinerii îngheţării salariilor, cu argumentul principal potrivit căruia puterea de cumpărare a angajaţilor publici a scăzut cu 20% din anul 2010, guvernul susţin că scăderea masei salariale cu 2,08% în sectorul public /până în luna august, n.r./ a adus economii de 238 de milioane de euro la buget. În plus, tot până la data menţionată, numărul funcţionarilor publici din Spania a scăzut cu 2,95% faţă de anul anterior, şi a ajuns la 560.111.

Pe de altă parte, o altă măsură complementară, legată de menţinerea ţintei de deficit este cea a aşa numitei „dezindexări a economiei”: preţurile din sistemul public nu vor mai fi indexate potrivit ratei inflaţiei. Astfel, potrivit noilor măsuri, orice revizuire a preţurilor reglementate prin lege va trebui să fie justificată de evoluţia costurilor şi nu exclusiv de rata inflaţiei. Această normă nu va afecta însă negocierile asupra contractelor colective de muncă sau impozitele, au precizat guvernanţii. În schimb, măsurile privesc sectoare publice precum transporturile, telecomunicaţiile, cel al energiei, serviciile de poştă, aprovizionarea cu apă, precum şi diferitele taxe sau sancţiuni.

În privinţa pensiilor, acestea nu sunt afectate nici ele de decizia guvernanţilor de a renunţa la indexarea în raport cu rata inflaţiei. Cu toate acestea, pensiile vor fi indexate potrivit unor alte măsuri, cuprinse în reforma pensiilor, care urmăreşte, potrivit guvernanţilor, garantarea puterii de cumpărare a acestora, prin menţinerea sub control a preţurilor publice. Astfel, indexarea pensiilor va lua în consideraţie atât rata inflaţiei, cât şi încasările şi cheltuielile publice din fiecare an, precum şi deficitul sau excedentul bugetar înregistrat la sistemul public de asigurări sociale. Concret, pensiile vor fi indexate cu cel puţin 0,25% în fiecare an şi cel mult 0,25% plus rata inflaţiei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.