Băsescu: Guvernul Ponta n-a făcut excese, însă pregăteşte eşecul anilor viitori tăind de la investiţii

0

Guvernul Ponta nu a făcut excese, însă pregăteşte eşecul anilor viitori tăind de la investiţii, a declarat duminică preşedintele Traian Băsescu.

În opinia acestuia, „economia gâfâie din punct de vedere al funcţionării societăţilor”. „Macroeconomic suntem stabilizaţi, guvernul n-a făcut excese, în schimb face ceea ce nu trebuie făcut, adică pregăteşte eşecul anilor viitori tăind de la investiţii mereu. Dacă mă uit pe primele opt luni avem o nerealizare de venituri de 5,3 miliarde de roni, cu perspectiva de a mai adăuga pe luna septembrie încă 1,3-1,5 miliarde – asta înseamnă aproape 7 miliarde de roni. Şi tot timpul va tăia de la investiţii. Mă uitam unde sunt lucrurile mai grave, nu că au tăiat neapărat de la investiţii, în total 2,5 miliarde până acum, dar mă uitam la situaţia plăţilor. Spre exemplu, pe bani externi la fonduri europene, finanţarea autohtonă este cu 12% mai mică decât în 2012. (…) Finanţarea din buget este cu 47% mai mică decât în 2012, iar la cheltuieli de capital direct cu 10% mai mică”, a detaliat Traian Băsescu într-o emisiune televizată.

Potrivit acestuia, asta înseamnă reducerea capacităţii economiei româneşti de a se relansa, „pentru că şi ceea ce făcea guvernul până acum nu se mai face, din punct de vedere al investiţiilor”.

„Nu este de făcut decât un singur lucru – revenirea la un nivel de investiţii acceptabil, pentru că pe această gestionare care înseamnă proastă guvernare… am fost în anul de tristă amintire în care am tăiat salariile bugetarilor şi am introdus măsuri dure (…). Această situaţie pe fondul faptului că investiţiile străine sunt cu 30% mai mici anul acesta decât anul trecut, pe primele opt luni, înseamnă că ne pregătim de intrare într-o creştere accelerată a şomajului anul viitor. Nu este glumă, nu este abordare politică, ci mă uit la cifre”, a susţinut şeful statului.

El a atras atenţia că, din punct de vedere al creditelor, „companiile sunt pecetluite”.

„Sistemul bancar, dacă le creditează, le creditează în condiţii absolut anti-economice. În momentul de faţă, nivelul pe care îl aplică la dobânzi şi sistemul de garanţii pe care îl aplică descurajează companiile să angajeze credite, nu pentru că n-ar vrea şi în condiţiile astea, ci pentru că nu poţi să rambursezi (…) Se repatriază destui bani şi aici guvernul a greşit puţin. Vă aduceţi aminte când eram cu Boc pe cele două acorduri – 2009, 2011 – unul din obiective a fost ca FMI-ul să încheie o înţelegere cu băncile să nu retragă capital către băncile-mamă. Acum, Guvernul Ponta, nu ştiu de ce, n-a mai vrut să facă acest lucru. Cred că este o greşeală de strategie în negociere. Poate au greşit, poate nu, poate au făcut altceva, nu ştiu exact, pentru că nu m-am implicat în negocieri”, a afirmat Traian Băsescu.

Despre anul 2014 preşedintele Băsescu crede că acesta va fi marcat de o creştere accelerată a şomajului.

„Sper să meargă agricultura, pentru că ea ne va salva din punct de vedere PIB anul acesta şi exporturile. Un semnal îngrijorător este că am trecut în excedent în contul curent. Nu mai avem deficit de cont curent, nu este bine pentru că este semnalul că nu vin investiţiile străine care ar fi importat echipamente ca să producă aici. Noi trăim din deficite de cont curent rezonabile”, a adăugat şeful statului.

El a spus că exporturile merg foarte bine.

Traian Băsescu consideră că România n-ar trebui să mai ajungă în situaţia de a tăia salariile.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.