Capsula cargou Cygnus a andocat cu succes la ISS

Capsula cargou Cygnus, aparţinând companiei Orbital Sciences, a andocat cu succes, duminică, la Staţia Spaţială Internaţională, devenind cea de-a doua capsulă privată ce a livrat cu succes echipamente şi alimente pe staţia orbitală, după Space X, conform Forbes.

Capsula Cygnus a fost lansată cu o rachetă din clasa Antares la data de 18 septembrie din cosmodromul NASA Wallops Flight Facility, din Virginia. Capsula s-a apropiat iniţial de staţia orbitală la 22 septembrie, însă andocarea a fost amânată din cauza unei probleme software. Andocarea a fost amânată pentru data de 29 septembrie, pentru a permite sosirea pe ISS, joi, a unui nou echipaj de trei persoane.

În săptămâna ce a trecut între 22 septembrie şi 29 septembrie, specialiştii companiei Orbital Sciences au corectat problemele de software. Duminică dimineaţa la ora 03:00 Cygnus a început să se apropie de ISS, iar la ora 07:00 a fost prinsă de braţul robotizat al staţiei orbitale, operat de astronautul ESA Luca Parmitano. Operaţiunile de andocare au fost încheiate cu succes la 8:44, în portul de andocare de pe modului Harmony.

Această misiune este menită de a demonstra abilitatea companiei Orbital Sciences de a transporta materiale pe staţia spaţială. Dacă misiunea se va încheia cu succes, şansele companiei de a obţine şi alte contracte din partea NASA vor creşte. De asemenea, ea ar putea atrage şi noi clienţi pentru folosirea rachetei Antares şi a capsulei cargou Cygnus.

Capsula Cygnus transportă 700 de kilograme de alimente, haine şi echipamente spre staţia orbitală.

Capsula Cygnus urmează să rămână andocată la avanpostul orbital până la 22 octombrie. Aceasta este o capsulă de unică folosinţă. Două zile mai târziu după desprinderea de ISS, Cygnus urmează să-şi pornească automat motoarele de frânare şi să coboare de pe orbită, proces în care va fi complet arsă de frecarea cu straturile atmosferice. Această caracteristică permite încărcarea de deşeuri sau materiale devenite nefolositoare de la bordul ISS şi distrugerea lor odată cu capsula Cygnus la reintrarea în atmosferă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.