Comisarul european pentru Piscicultură în Delta Dunării: În 2014-2020 vom cheltui mai grijuliu banii europeni

Fondurile pentru sectorul piscicol vor fi alocate cu mai multă atenţie în următorul exerciţiu financiar al UE, astfel încât comunităţile de pescari vor putea captura mai puţin, dar vor avea parte de venituri mai mari, a declarat duminică, la Sfântu Gheorghe, comisarul european pentru Piscicultură şi Afaceri Maritime, Maria Damanaki.

Oficialul european a susţinut o conferinţă de presă după întâlnirea cu organizaţiile de pescari şi agenţii economici din piscicultură, la care au mai fost prezenţi şi comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

‘Pentru perioada următoare, vom cheltui banii contribuabililor europeni mai grijuliu. Nu vom da bani doar pentru a se pescui mai mult, ci şi pentru a se captura mai puţin, dar cu un câştig mai mare pentru populaţie. Vom găsi o modalitate sustenabilă în acest sens. Nu sunt doar vorbe. În regiunea atlantică, pescarii au luat cu 136 de milioane de euro mai mult, doar pentru că am obţinut cote durabile pentru anumite specii. În Marea Neagră, pentru că are mai multe ţări în jur, nu va fi un lucru uşor, dar vom încerca să procedăm la fel’, a spus Damanaki.

Comisarul Cioloş a ţinut să amintească faptul că în viitorul exerciţiu financiar există măsuri favorabile tinerilor care se stabilesc în mediul rural, cu plăţi directe pentru primii cinci ani de la instalare şi un nivel de subvenţie mai ridicat decât cel din momentul de faţă. ‘Cred că un asemenea mod de abordare trebuie avut în vedere pentru Delta Dunării, pentru tinerii care au curajul să rămână aici şi să dezvolte activităţi la nivel familial, din perspectiva pescuitului sau a turismului. Este important să existe aici şi oameni care să implementeze programele pentru o asemenea regiune unică’, a spus Cioloş.

De asemenea, comisarul Cioloş a reiterat necesitatea unei abordări integrate multi-fond pentru dezvoltarea comunităţilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Vicepremierul Liviu Dragnea a amintit că Guvernul României, cu asistenţa tehnică a Băncii Mondiale, a început procedurile pentru realizarea unui instrument pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor de pescari din zonă. ‘Faptul că premierul României, Victor Ponta, a cerut ministerelor din domeniu să realizeze un grup inter-instituţional pentru realizarea unei strategii integrate îmi dă convingerea că în perioada următoare aici va exista o abordare eficientă, sustenabilă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei, dar şi pentru mediu’, afirmat Dragnea.

În acelaşi context, ministrul Daniel Constantin, a afirmat că s-au modificat criteriile pe baza cărora se vor aloca fondurile în perioada 2014-2020, din acest motiv România urmând să aibă parte pentru pescuit de o alocare financiară mai mică faţă de cea din perioada 2007-2013, respectiv 230 milioane de euro, sumă care nu include şi cofinanţarea asigurată de la bugetul naţional. ‘Încă nu cunoaştem criteriile, dar alocarea financiară depinde foarte mult de discuţiile care vor avea loc la nivelul Consiliului de miniştri. Nu vorbim despre o penalitate pentru România, ci pur şi simplu se schimbă criteriile pe baza cărora se alocă sumele. Trebuie să recunoaştem că în actuala perioadă, România, comparativ cu dezvoltarea sectorului pescăresc în ţările membre ale UE, a beneficiat de o alocare generoasă’, a spus Constantin.

În timpul discuţiilor purtate la Sfântu Gheorghe, asociaţiile de pescari şi agenţii economici din domeniul pisciculturii a solicitat acces la prefinanţări pentru punerea în practică a proiectelor care se derulează prin Programul Operaţional pentru Pescuit, sprijin pentru dezvoltarea pescuitului la Marea Neagră, subvenţii pentru piscicultură similare celor din domeniul zootehnic, compensaţii financiare pentru pescarii de sturioni care nu-şi mai pot desfăşura activitatea, o colaborare mai bună cu autorităţile implicate în derularea programelor de dezvoltare rurală, fonduri europene pentru proiecte de reconstrucţie ecologică.

‘Acum, majoritatea fondurilor sunt pentru îndiguiri, pentru controlarea râurilor şi nu pentru reconstrucţia ecologică, deşi aceste proiecte ar aduce resurse la comunităţile locale, ar sprijini lupta împotriva inundaţiilor şi ar putea aduce doar beneficii. Rezultatele proiectelor de reconstrucţie ecologică derulate deja arată regenerarea populaţiilor de peşti, dar şi a biodiversităţii’, a declarat şi reprezentantul asociaţiei World Wildlife Fund, Csibi Magor.

Oficialii menţionaţi, alături de ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, au vizitat duminică satul Sfântu Gheorghe, la finele zilei deplasându-se la o fermă de calcan situată în zona Cap Midia.

Cea mai mare sumă alocată la nivel european prin POP pentru dezvoltarea sectorului pescăresc, respectiv 20 de milioane de euro, a revenit Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, pentru absorbţia acestor fonduri fiind depuse până în prezent 70 de proiecte în valoare totală de aproximativ 9,4 milioane de euro, potrivit autorităţilor tulcene.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.