Condusul maşinii poate crea probleme de sănătate femeilor, susţine un cleric saudit

Femeile care se urcă la volan riscă să sufere de probleme cu ovarele şi să aibă copii cu afecţiuni clinice, a avertizat un cleric conservator saudit, citat de duminică de Reuters şi BBC. Remarcile acestuia vin în contextul în care militanţii din Arabia Saudită şi-au înteţit campania care vizează să le permită femeilor să conducă autoturisme.

În regatul saudit femeile nu sunt lăsate să obţină permisul de conducere şi să urce singure la volan şi, deşi nu este vorba de o interdicţie oficială, poliţia aplică amenzi şi chiar operează arestări.

Şeicul Saleh bin Saad al-Lohaidan a declarat că, ‘atunci când o femeie conduce o maşină, nu din absolută necesitate, acest lucru poate avea un impact fiziologic negativ’. Există ‘studii medicale care arată că acest lucru afectează automat ovarele şi împinge pelvisul în sus’, susţine clericul, citat vineri de portalul de ştiri Sabq.org.

‘De aceea constatăm că acele femei care conduc frecvent au copii cu probleme clinice cu diferite grade de gravitate’, a insistat acesta.

Militanţii în favoarea dreptului femeilor de a conduce maşina au programat pentru 26 octombrie o zi de sfidare a interdicţiei. Campania lor, lansată pe Twitter, a colectat până acum peste 11.000 de semnături.

În Arabia Saudită s-au desfăşurat în ultimele două decenii o întreagă serie de campanii menite să li se permită femeilor să urce la volan, ceea ce, potrivit oponenţilor, încalcă tradiţiile.

La rândul lor, militanţii atrag atenţia că interdicţia impusă femeilor de a conduce maşina creează la rândul ei alte contradicţii, cum ar fi necesitatea de a angaja un şofer de sex masculin din afara familiei.

Şeic Abdulatif al-Sheikh, comandantul poliţiei de moravuri din regat, a precizat pentru Reuters că în legea islamică Sharia nu există de facto un text care să le interzică femeilor să conducă. Regele Abdullah a lansat unele reforme prudente care vizează extinderea libertăţilor pentru femei, între care creşterea oportunităţilor de angajare, dar nu a abordat şi problema şofatului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.