Fenomenul Roşia Montană a generat două abordări mincinoase, susţine preşedintele Băsescu

Fenomenul Roşia Montană a generat două abordări mincinoase – locuri de muncă versus utilizarea cianurii, a declarat duminică preşedintele Traian Băsescu, într-o emisiune televizată.

 El nu a negat că rămâne un susţinător al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, dar a subliniat că obligaţi sa, în prezent, este să aibă o abordare neutră în momentul în care „s-a creat o falie în societate”.

„Fenomenul Roşia Montană a generat două abordări, ambele mincinoase – locuri de muncă versus crima utilizării cianurilor. Fiecare are doar un minim de adevăr, marele adevăr nu este acesta. Proiectul Roşia Montană nici nu creează locuri de muncă încât să se simtă consistent în bugetul de stat. (…) E o abordare mincinoasă că se rezolvă problema locurilor de muncă, rezolvă o problemă a populaţiei din Roşia Montană, ceea ce nu e de neglijat, orice stat trebuie să privească la orice comunitate. Pe de altă parte, utilizarea cianurilor – crima cea mare – ceea ce iarăşi nu e adevărat. Dacă există un reactiv care se distruge uşor, acesta este cianura. Trebuie să vă spun pentru a mai demonta din minciună că dincolo de nivelul de concentraţie a cianurilor în lacul de colectare să spunem care este proiectat la Roşia Montană cianura este distrusă de razele soarelui, de ultraviolete. Ultravioletele lucrează la distrugerea cianurilor”, a afirmat Traian Băsescu, într-o emisiune la Pro tv.

În opinia acestuia, riscul poluării există şi când te urci în avion.

„Deci este un risc să te urci în avion, este un risc să mergi cu maşina, este un risc avem exemplu Baia Mare care ne-a arătat ce înseamnă un risc ecologic. Probabil dacă se va decide ca această exploatare să se facă vor trebuie să ia măsuri excepţionale din punct de vedere al rezistenţei barajelor şi aşa mai departe, măsuri de mediu. Dar, repet, problema majoră este ţinută undeva între sloganul ‘Ne otrăvim cu cianură’ şi sloganul ‘Vrem locuri de muncă’, ambele pe fond mult mai puţin importante decât sunt în realitate”, a susţinut preşedintele Băsescu.

Potrivit acestuia, „rentabilitatea proiectului nu este problema noastră”.

„Redevenţă, dar nu contribuim la investiţii. Deci nu prea este problema noastră pentru că nu noi ne asumăm riscul cel mare, ci investitorul. (…) Din câte ştiu, dacă acest proiect va fi declanşat, va fi operat de Gold Corporation. Ce va avea în spate, nu mai ştiu. Şi ştiu foarte bine, ceea ce ştiu toţi, că aici discutăm despre nişte fonduri de investiţii”, a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că, pe lângă cele „două mari minciuni publice”, mai există şi o a treia care pătruns mai puţin în societate – „ne pleacă aurul din ţară”.

„Nu pleacă niciun gram de aur din ţară Deci tot aurul, aici a fost după părerea mea o negociere nefinalizată de Guvern, şi să ştiţi că dacă este ceva ce ne dăunează enorm este minciuna guvernamentală. Spre exemplu, eu ştiu în ce stadiu era negocierea în timpul guvernului Boc şi Ungureanu, se crescuse redevenţa de la 4% la 6 % şi trebuia modificată Legea minelor. Şi participarea părţii române Remin Deva avea 19% şi agrease creşterea la 25% a acestei contribuţii.

Nu ştiu de ce Guvernul Ponta s-a grăbit, pentru că negocierea nu era terminată. În planul de negociere mai erau următoarele condiţii de obţinut: unu – ceea ce rezultă din procesarea minereului la Roşia Montană se procesează până la final în România, deci nu pleacă niciun vagon cu minereu din România şi doi – dreptul prioritar de achiziţie al Băncii Naţionale Aceste două elemente trebuiau continuate în negociere. Şi dacă Gold Corporation este un investitor cinstit, nu văd de ce l-ar deranja dacă BNR achiziţionează cu prioritate aurul. (…) Până la urmă, aici putem discuta despre nişte politici”, a afirmat preşedintele Băsescu.

El a adăugat că, dacă s-ar exploata minereul de la Roşia Montană, producţia ar fi de circa 13-14 tone de aur pe an. Traian Băsescu a menţionat că nu este împotriva industriei de extracţie a metalelor neferoase, dar s-a declarat convins că, dacă s-ar pronunţa pentru proiectul de la Roşia Montană, „peste 70% din clasa politică va avea un punct de vedere contrar”.

„Sunt un adept fără rezervă al relansării acestei industrii a extracţiei de metale neferoase, fie că vorbim de aur, de argint, de cupru. Dacă eu m-aş pronunţa acum cel puţin 70% din clasa politică ar avea un punct de vedere contrar. Ştiţi ce a spus Victor Ponta că am fost împotriva Roşia Montană că era pentru Băsescu. Stau într-o poziţie neutră în această dezbatere pro şi contra Roşia Montană, aşa cum este programată acum, ceea ce nu înseamnă că nu-mi voi face datoria – aceea de a încerca să informez corect – şi cu plusuri, şi cu minusuri – despre acest proiect la momentul la care voi considera oportun.

Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului, dar obligaţia mea, în momentul în care s-a creat o falie în societate, este să am o abordare neutră despre protestele din Piaţa Universităţii”, a subliniat Traian Băsescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.