Franţa este împotriva intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen

Franţa nu este, deocamdată, în favoarea intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, din cauza temerilor privind securitatea la graniţe, a afirmat luni ministrul afacerilor externe francez, Laurent Fabius, relatează Reuters.

‘Dacă nu se schimbă condiţiile, nu vom fi pentru’, a declarat Fabius în legătură cu o viitoare decizie a Uniunii Europene privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen la 1 ianuarie 2014.

Comentariile ministrului survin în contextul unei dezbateri aprinse în cadrul coaliţiei la putere în Franţa privind populaţia romă din această ţară, scrie agenţia de presă citată.

Circa 20.000 de imigranţi de etnie romă din România şi Bulgaria locuiesc în sute de tabere improvizate la marginea oraşelor franceze. Tensiunile dintre aceştia şi comunităţile locale au făcut din imigraţia romilor un subiect controversat, în contextul apropierii alegerilor locale din Franţa, programate pentru primăvara anului viitor.

Cetăţenii români şi bulgari au, în prezent, dreptul de a călători cu paşaport prin Spaţiul Schengen, zonă de circulaţie liberă în Europa în care statele membre, între care majoritatea ţărilor din UE, dar şi Elveţia sau Norvegia, au eliminat controalele la graniţele dintre ele, aminteşte Reuters.

Restricţii temporare care au impus verificarea paşapoartelor au fost implementate atunci când România şi Bulgaria au aderat la UE, în 2007, care vor fi ridicate în ianuarie. Însă fiecare ţară membră a Uniunii are dreptul de a se opune admiterii unei alte ţări membre în Spaţiul Schengen, iar un vot în acest sens urmează să aibă loc până la sfârşitul acestui an.

La rândul său, Germania a indicat în martie că se opune intrării celor două ţări în zona de liberă circulaţie.

Ministrul afacerilor externe francez a afirmat că ţara sa este îngrijorată în legătură cu abilitatea autorităţilor române şi bulgare de a asigura securitatea la graniţe, conform Reuters.

‘Persoanele care vin din afara Europei ar putea intra în România şi Bulgaria, apoi ar putea intra liber în restul Europei’, a afirmat Laurent Fabius într-un interviu pentru postul de radio France Inter. ‘Există o problemă acolo, trebuie să fim siguri că Bulgaria şi România au mijloacele de a verifica acest lucru. Deocamdată, mi se pare că aceste condiţii nu au fost întrunite’, a declarat Fabius.

Săptămâna trecută, ministrul afacerilor interne francez, Manuel Valls, a iscat o controversă în coaliţia la putere, afirmând că majoritatea imigranţilor de etnie romă nu pot fi integraţi în societate şi ar trebui să se întoarcă acasă.

Frontul Naţional (extremă dreapta) a făcut din acest subiect o temă electorală principală pentru alegerile municipale din martie, avertizând asupra unui nou aflux de imigranţi, dacă cetăţenilor români şi bulgari li se va permite să călătorească liber, fără paşapoarte, în Spaţiul Schengen, încheie agenţia de presă britanică.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Acum nu le mai plac tiganii nostrii ? Ca nu demult noi, romanii, eram acuzati de xenofobie si rasism. Ei s-au saturat de ei in doar cativa ani. Sa stranga si ei din dinti si sa-i suporte inca cateva sute de ani ca noi si pe urma sa vorbeasca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.