INS: Industria prelucrătoare va creşte moderat, iar comerţul şi construcţiile vor scădea în această toamnă

Sectorul industriei prelucrătoare va creşte moderat în perioada septembrie-noiembrie, în timp ce serviciile vor stagna, iar comerţul şi construcţiile vor înregistra o scădere moderată în această perioadă, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Naţional de Statistică în luna septembrie, în rândul managerilor din companiile private.

Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere, respectiv fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +32%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +27%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie şi fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (solduri conjuncturale +24%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

În construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -18%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%). Managerii estimează scădere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -13%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +4%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -15%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -9%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%) şi faptul că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri moderate (sold conjunctural +13%).

Totodată, conform estimărilor din luna septembrie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate (sold conjunctural +4%). De asemenea, se aşteaptă o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.