Isărescu: Este în interesul bancherilor să ieftinească semnificativ costul creditării în lei

1

Este în interesul băncilor comerciale să ieftinească semnificativ costul creditării în lei, dar nu mai este spaţiu pentru reducerea dobânzilor la depozite, a declarat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, după şedinţa Consiliului de Administraţie al instituţiei.

‘Bancherii nu vor avea încotro. Ce o să facă cu atâţia bani? Vin la facilitatea de depozit a Băncii Naţionale? Acesta a ajuns la 1,25%, se va reduce şi mai mult în perioada următoare. Deci chiar din punctul lor de vedere, ceea ce am sugerat de fiecare dată şi sugerez şi acum este că în interesul băncilor comerciale este să ieftinească semnificativ costul creditării în lei’, a spus Isărescu, întrebat de jurnalişti despre modul în care bancherii vor gestiona politica dobânzilor în perioada următoare.

Guvernatorul a spus că transmisia moderată nu va împiedica BNR în a merge mai departe cu politica de relaxare însă a precizat că banca centrală este atentă.

‘Suntem atenţi ca atunci când dozăm măsurile să transmitem semnalele necesare şi să nu stimulăm băncile să reducă dobânzile de depozite. Acolo, părerea noastră este că este un câmp extrem de limitat să mai reducă. Eu cred că multe au şi depăşit măsura’, a spus Isărescu.

Guvernatorul a explicat că acesta este motivul principal pentru care CA al BNR nu a redus luni cu 0,5 puncte procentuale dobânda cheie.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României /BNR/ a hotărât în şedinţa de luni reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 4,5% la 4,25% pe an, începând cu data de 1 octombrie 2013, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

‘BNR reiterează că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin calibrarea corespunzătoare a conduitei politicii monetare şi utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară’, precizează un comunicat al BNR .(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. daaaaaaaaaaaaaa spune

    Vrajala de 2 lei. Pai bancili, pane Isaresu, face(adica fac) bani cu statu(l). Ai vazut matale cainili sa plece di pi langa macelarie??? TU ESTI NEBUN??? BA TU IESTI PROST???
    Pane Isarescu…du-te matali la podgoriili tali si fati vin sa ti-l bagi si-n ..tur, si sa nu-l vinzi in tara noastra, ca si ala va fi masluit(matrasit). Acu’ ca tot ti-ai tras partea ma/tale din combinatiili cu toti smenarii deveniti politiceni pesti noapte. Ai destul cascaval. Mai lasa bagatul mainiii in caraiman. Mai invarte si banii aia luati de macelarul saf di la americanii concubini la dizmatul gineral sa ajungem si noi la un reak-even cu ei!!!NU MAI NE CREDE PROSTI; NU ESTEM !!! IN SCHIMB SUNTEM LASI!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.