Miniştrii din partidul lui Berlusconi şi-au dat demisia; criză de guvern în Italia

Miniştrii din partidul de dreapta Poporul Libertăţii, PdL, şi-au dat demisia sâmbătă seară, la cererea fondatorului acestei formaţiuni politice, Silvio Berlusconi, declarând că „nu mai există condiţiile necesare pentru a putea susţine executivul Letta” şi provocând o criză de guvern, informează sâmbătă presa din Peninsulă.

Demisia miniştrilor din PdL, partid care susţine executivul italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta, a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al ministrului de interne Angelino Alfano, care este şi secretarul partidului Poporul Libertăţii.

Demisia a fost anunţată de ministrul de interne, Angelino Alfano /care este şi vicepremier/, de ministrul agriculturii, Nunzia De Girolamo, de ministrul transporturilor, Maurizio Lupi, de ministrul sănătăţii, Beatrice Lorenzin, şi de ministrul reformelor, Gaetano Quagliariello.

Într-un comunicat difuzat sâmbătă seară de fondatorul PdL, fostul premier Silvio Berlusconi, acesta scrie că PdL nu poate accepta faptul că premierul Enrico Letta /secretar adjunct al principalului partid de centru-stânga, Partidul Democrat/ a decis vineri mărirea TVA de la 21% la 22%, începând cu data de 1 octombrie, o decizie „inacceptabilă” pentru dreapta italiană, care „nu va participa la această ulterioară agravare a presiunii fiscale la care sunt supuşi cetăţenii italieni”.

Secretarul Partidului Democrat, Guglielmo Epifani, a declarat că acest gest al miniştrilor din PdL demonstrează „lipsa de responsabilitate” a dreptei italiene într-un moment dificil al ţării, un moment de criză economică. Iar preşedinta Partidului Democrat, doamna Rosy Bindi, a afirmat că „PdL continuă să unească destinul lui Silvio Berlusconi /condamnat în mod definitiv, la 1 august, de Curtea de Casaţie la o pedeapsă cu închisoarea pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, n.r./ de soarta guvernului italian”.

Este un moment „dramatic” pentru Italia, iar Berlusconi, încă o dată, „a demonstrat că nu ţine cont de interesele ţării, ci numai de propriile sale interese”, a mai afirmat preşedinta principalului partid italian de centru-stânga, PD, formaţiunea politică din care face parte şeful guvernului italian, Enrico Letta.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.