EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

Preşedintele Băsescu anunţă o serie de conferinţe de presă pe tema Roşia Montană

0

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat duminică, 29 septembrie, într-o emisiune televizată, o serie de conferinţe de presă pe tema Roşia Montană, apreciind că cetăţenii trebuie să fie informaţi corect pe acest subiect faţă de care el trebuie să-şi păstreze neutralitatea pentru a fi, dacă este cazul, un bun mediator.

Şeful statului a spus că fostul premier Emil Boc a tergiversat proiectul, deşi a discutat frecvent cu acesta.

‘Nu ştiu (dacă Boc s-a temut – n.r.), dar, deşi eu am discutat frecvent cu el şi am insistat să dăm drumul la proiect din mult mai multe considerente decât cele care sunt, Boc a tergiversat lucrurile şi cred că a fost ca o uşurare faptul că a plecat de la Palatul Victoria fără să spună un da definitiv proiectului Roşia Montană. Atunci nu am fost neutru, am crezut în proiect. (…) Eu am fost un susţinător al proiectului, până când am văzut, după trimiterea proiectului de lege în Parlament, falia care se creează în societate. În acest moment, eu nu mai susţin o soluţie ‘da’ sau ‘nu’, exact pentru că, până la un moment dat, s-ar putea să fie nevoie de un preşedinte care să joace rolul constituţional de mediator. Or, dacă din aceasta dispută care există în societate, eu mă aşez pe una din baricade, cine va mai putea negocia sau media credibil?’, a spus preşedintele Băsescu.

El a precizat că de aceea se retrage ‘pe o poziţie de neutralitate’.

‘Dar asta nu înseamnă că sunt necinstit cu proiectul – şi cu cele bune, şi cele rele pe care le are. Şi îmi propun chiar săptămâna viitoare să încep o serie de conferinţe de presă în care în baza informaţiilor şi a documentaţiei pe care am să o citez cu privire la patrimoniul cultural, la situaţia actuală de poluare, cu privire la avantaje economice, la ce se poate face cu rezultatul exploatării de acolo, să mă pronunţ public. Dar doar dând informaţii care să poată fi utilizate în dezbatere pentru că în momentul de faţă bătălia este cianuri contra locuri de muncă, ambele exagerate faţă de ceea ce proiectul produce. Şi mai este unul – 75% ne vindem aurul. Nu ne vindem niciun gram de aur. (…) Mai e povestea cu multele minereuri preţioase care s-ar afla acolo. Nu lăsăm niciun gram de minereu din ţară, dacă nu iese, e aici, asta dacă într-adevăr există’, a afirmat Traian Băsescu la Pro Tv.

El a spus că a văzut şi demonstraţia că nimic la mediu nu se întâmplă la Roşia Montană.

‘Nu este adevărat. E adevărat că investitorul îşi asumă să aducă materialul dislocat înapoi, dar nu va mai fi aceeaşi cantitate, deci vârfurile acelea nu se mai refac integral. Ba, dimpotrivă, vor fi mult mai mai teşite, dar vor fi împădurite. Deci nu se mai reface mediul aşa cum a fost. Pe de altă parte, mai este şi cealaltă inovaţie – se taie păduri. Da, se taie pădurile pe 255 sau 300 de hectare, dar este condiţie premergătoare începerii exploatării să se planteze 1.000 de hectare. Deci înainte de a se incepe exploatarea lucrurile acestea trebuie spuse oamenilor ca să poată cântări corect. Deci este un proiect care va afecta mediul, ceea ce am văzut că în abordarea ministrului Mediului, Rovana Plumb, să se ia toate măsurile, dar relieful nu va mai fi aşa cum este’, a afirmat Traian Băsescu.

El a menţionat că a discutat doar cu directorul român al companiei de exploatare minieră, Dragoş Tănase.

‘Ceea ce nu este discutat cu ei sunt cele două puncte care mai trebuiau discutate în timpul guvernului Boc – procesare integrală a aliajului care rezultă din exploatarea de la Roşia Montană, pentru că acolo va fi o uzină, o fabrică, procesarea integrală a acestui aliaj care este din aur şi argint în România şi doi – prevăzut în lege dreptul BNR de a fi primul cumpărător’, a subliniat Traian Băsescu.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.