EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Sibiu: Primul recensământ al celor mai sănătoşi meri, cei tradiţionali, finanţat de elveţieni

Două ONG-uri fac, pentru prima dată în judeţul Sibiu, în această iarnă, un recensământ al livezilor cu meri din soiuri vechi, tradiţionale, soiuri mai rezistente la modificările climatice, care produc cele mai sănătoase fructe, a declarat Stelian Iliu, directorul Direcţiei Agricole.

Pentru găsirea celor mai valoroase soiuri tradiţionale de meri, dar şi de peri şi pruni, elveţienii au pus la dispoziţia a două fundaţii din judeţul Sibiu, 300.000 de franci elveţieni. Majoritatea banilor merg la Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, aflată sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Charles, Prinţ de Wales, fundaţie care va inventaria pomii fructiferi cei mai vechi din trei judeţe transilvănene: Sibiu, Mureş şi Braşov. Alţi 50.000 de franci elveţieni au fost daţi Fundaţiei TraiVerde, care se ocupă de găsirea merilor cei mai buni din două sate din Mărginimea Sibiului, Sibiel şi Fântânele.

„Este vorba despre un proiect cu finanţare elveţiană, care se derulează în perioada 1 iulie 2013—31 decembrie 2014, în zona localităţilor Fântânele şi Sibiel. Aici sunt livezi particulare. Problema este că în zona respectivă sunt merii şi perii de o sută de ani, deci sunt soiurile cele mai vechi. Avem acolo o valoare genetică foarte valoroasă”, a declarat luni,Dumitru Ungureanu, preşedintele Federaţiei TraiVerde, fost director general al Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Sibiu.

Potrivit acestuia, „bolile se mută din zonele calde, în cele reci”, ceea ce înseamnă că, în cazul fructelor, merele din merii tradiţionali sunt mai rezistente la schimbările climatice, în mod natural. În cele două sate din Mărginimea Sibiului, unde majoritatea locuitorilor trăiesc din oierit şi agroturism, merele reprezintă o bogăţie uitată. Recensământul se va face în cazul a 70 de proprietari de livezi. Studiul finanţat de elveţieni înseamnă şi învăţarea a 400 de sibieni, proprietari de pensiuni din zonă, cum să altoiască corect merii şi să preţuiască merele din livezi, pe care, majoritatea le pun în butoaie la macerat, pentru ţuică şi rachiu.

Practic, cu banii elveţienilor, după un secol, mai mulţi cercetători încearcă să găsească cei mai valoroşi meri, plantaţi în jurul anilor 1860 de preotul Alexandru Lebu, primul sibian din Mărginimea Sibiului stabilit în municipiul Sibiu şi primul pomicultor din Sibiel şi Fântânele. Acest preot a urmărit să-i înveţe pe ciobanii din Sibiel, să trăiască şi din altceva, decât din oierit.

În timp ce în Mărginimea Sibiului se încearcă refacerea soiurilor vechi, în nordul judeţului Sibiu, la Mălâncrav, în urma recensământului, Fundaţia Prinţului Charles pregăteşte prima pepinieră de pomi fructiferi tradiţionali, chiar în livada cu meri din acest sat, aparţinând tot acestei fundaţii.

Doctorul Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, a declarat că, înainte de 1989, în jurul oraşului Cisnădie, judeţul Sibiu, era una dintre cele mai mari plantaţii de meri din Europa, cu producţii record. „Cel mai sănătos măr este cel din grădină. Pe mărul industrial se fac tot felul de stropiri”, a subliniat Penţea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata