Şova: Desfiinţarea contractului Roşia Montană este posibilă numai dacă apare o culpă a RMGC

Desfiinţarea contractului Roşia Montană nu este posibilă decât în ipoteza în care apare o culpă a Roşia Montană Gold Corporation sau Gabriel Resurce, a declarat Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, la dezbaterea din comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului privind aprobarea proiectului Roşia Montană.

„Pentru situaţia în care apar aceste culpe articolul 39 din Legea minelor prevede anularea licenţei. Nu există altă modalitate de desfiinţare a acestui proiect. Dacă nu încalcă licenţa sau nu greşesc din punct de vedere al mediului nu există posibilitatea de a anula licenţa”, a declarat Şova.

Potrivit acestuia, în textul de lege este prevăzută posibilitatea statului de a primi în orice moment producţia în natură.

„Achiziţia de aur de pe piaţa internă presupune plata TVA, este o livrare de bunuri în sensul Codului Fiscal. BNR cumpără aur de pe pieţele reglementate nu direct. Dacă BNR ar lua aur de pe piaţa internă ar trebui să plătească TVA iar în doilea rând nu prea ar avea nevoie în rezerva de aur a ţării”, a explicat ministrul DPIIS.

Organizarea unei dezbateri pe tema proiectului Roşia Montană este benefică pentru a vedea dacă societatea românească este pregătită pentru astfel de dezbateri, a declarat recent, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă.

„Mi se pare puţin ciudată decizia de a chema miniştrii la audieri (în comisia parlamentară—n.r.). Trebuie chemat tot Guvernul. Voi spune că opinia mea este opinia Guvernului, iar alte opinii le voi spune la dezbaterile din Parlament”, a afirmat Vosganian.

Potrivit acestuia, trebuie rezolvate trei întrebări până la începerea dezbaterilor parlamentare.

„În primul rând, trebuie să fim toţi de acord dacă resursele trebuie să fie fructificate sau nu. Eu susţin că orice resursă trebuie exploatată. Apoi trebuie să fim de acord ca exploatarea să se facă în conformitate cu Constituţia, unde se precizează că trebuie respectat interesul naţional. Trebuie să ne punem de acord ce vom face cu aurul, trebuie să definim interesul naţional. În al treilea rând, trebuie stabilit care este cadrul tehnic cu care vom exploata resursele”, a subliniat ministrul.

Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

În 9 şi 10 septembrie, senatorii Comisiei juridice şi cei ai Comisiei de administraţie au dat un vot negativ, în unanimitate, proiectului de lege. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că în cazul în care Parlamentul respinge proiectul de la Roşia Montană licenţa de exploatare nu se va pune în aplicare.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Si vom fi tot primii care vom epuiza rezerva aurifera

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.