SUA restituie Iranului un obiect de artă persană, un „cadou special”, afirmă preşedintele Rohani

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a repatriat sâmbătă un obiect de artă persană vechi de 2.700 de ani, oferit iranienilor de administraţia americană ca un „cadou special”, au anunţat mass-media locale, scrie AFP.

„Americanii ne-au contactat joi pentru a ne spune că au un cadou pentru noi”, a povestit Rohani jurnaliştilor aflaţi la sosirea sa pe aeroportul din Teheran, potrivit agenţiei de presă Ilna.

Este vorba de o cupă persană din argint, datând din secolul al VII-lea î.Hr., în formă de grifon înaripat, o creatură legendară cu cap de vultur şi corp de leu, cu o valoare estimată la peste un milion de dolari.

„L-au oferit ca un cadou special poporului iranian”, a explicat preşedintele Rohani.

Cupa, furată dintr-o peşteră din Iran, a fost confiscată de vameşii americani în 2003, atunci când un comerciant de artă încerca să o introducă în Statele Unite, a informat Departamentul de Stat american.

„Ne exprimăm speranţa că acest gest va marca începutul repatrierii altor obiecte de artă’ persane, a declarat Mohammad Ali Najafi, un responsabil din cadrul unei organizaţii privind patrimoniul iranian care l-a însoţit pe Rohani la New York.

Această călătorie a fost marcată de o conversaţie telefonică istorică între Rohani şi omologul său de la Casa Albă, Barack Obama, prima la acest nivel între iranieni şi americani de la revoluţia islamică din 1979.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.