EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Un tribunal din Rusia trimite la închisoare alţi 8 activişti Greenpeace

0

Un tribunal din oraşul Murmansk /nordul Rusiei/ a trimis pentru două luni la închisoare duminică restul de opt activişti Greenpeace rămaşi, fără să dea dovadă de nicio clemenţă faţă de oricare dintre cele 30 de persoane deţinute pentru un protest la o platformă de foraj din apele Arcticii, notează Associated Press.

Douăzeci de activişti şi doi jurnalişti au fost condamnaţi la două luni de închisoare joi în timpul unei şedinţe de judecată maraton ce s-a prelungit până târziu în noapte, dar instanţa a hotărât să-i trimită în detenţie pe ceilalţi opt doar după noi audieri duminică.

Nicio acuzaţie nu a fost adusă împotriva niciunuia dintre activişti, care sunt cetăţeni din 18 ţări, inclusiv Rusia. Procurorii ruşi vor să îi acuze de piraterie, printre alte infracţiuni, iar activiştii sunt deţinuţi în aşteptarea anchetei.

La 18 septembrie, paza de coastă rusă a întrerupt încercarea a doi dintre activişti de a escalada o platformă aparţinând gigantului energetic controlat de stat Gazprom pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de mediu provocate de foraj în apele arctice. A doua zi, paza de coastă a confiscat nava Greenpeace ‘Arctic Sunrise’ şi a remorcat-o până la Murmansk cu echipajul şi activiştii la bord.

Directorul de campanie al Greenpeace Rusia Ivan Blokov a descris sechestrarea navei ca ‘actul cel mai agresiv şi ostil’ faţă de organizaţia de mediu după ce agenţi guvernamentali francezi au bombardat vasul Rainbow Warrior în 1985, omorând o persoană.

Peter Wilcox, un american ce a fost căpitanul Rainbow Warrior, este de asemenea căpitanul Sunrise Arctic. El a fost trimis în detenţie la şedinţa de joi a tribunalului.

Printre cei plasaţi în detenţie duminică se numără Dima Litvinov, purtătorul de cuvânt al Greenpeace International, care are dublă cetăţenie americană şi suedeză, activista finlandeză Sini Saarela, care a fost una dintre cei doi ce au încercat să urce pe platformă, doi activişti britanici, doi cetăţeni olandezi, un marinar din Brazilia şi un bucătar ucrainean.

Greenpeace a postat fotografii pe site-ul său de la audierile separate, cu activiştii arătaţi aşezaţi sau în picioare în interiorul cuştii acuzaţilor din sala de judecată.

Platforma, care aparţine filialei de petrol a Gazprom, este prima offshore din Arctica. Ea a fost instalată în marele câmp petrolier Prirazlomnoe din Marea Peciora în 2011, dar lansarea ei a fost amânată de provocări tehnologice. Gazprom a declarat în această lună că va începe pomparea de petrol în acest an, dar nicio dată exactă nu a fost stabilită.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.