EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Valeriu Zgonea, despre taxele mari la facultăți: Este o mare eroare pe care centrele universitare o fac

Taxele mari pe care universitățile românești le impun reprezintă o mare eroare, a declarat luni președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cu ocazia deschiderii noului an universitar la Universitatea Tehnică de Construcții, Facultatea de Căi Ferate Drumuri și Poduri.

„Este o mare eroare pe care centrele universitare o fac. Profesorii spuneau că nu pot să aducă studenți din alte state pentru că în acest moment toate statele europene au redus taxele și nu mai suntem așa de competitivi cum eram în anii trecuți și trebuie să revizuim această strategie chiar dacă există o autonomie universitară trebuie să o revizuim astfel încât să putem să avem și studenți străini. (…) Pentru noi este important ca sistemul de învățământ să fie cel pe care îl visăm, nu suntem la nivelul dorit nici universitar, nici preuniversitar, dar eu sper ca societatea românească să înțeleagă că fără o școală este foarte greu să progresăm”, a arătat Zgonea.

În opinia sa, toți profesorii universitari ar trebui să vină cu o soluție pentru ca învățământul să fie atractiv și să scoată absolvenți de calitate.

Președintele Camerei Deputaților a mai apreciat că între mediul privat, universitate și mediul politic trebuie să existe un dialog, iar mediul privat trebuie să aibă o mai mare și mai puternică influență în evoluția centrelor universitare din România.

Valeriu Zgonea a arătat că societatea are nevoie de o viziune pentru dezvoltare, iar aceasta este legată de infrastructură.

„Sunt absolvent al CFDP (Facultatea de Căi Ferate Drumuri și Poduri—n.r.) și mă mândresc cu asta. Este o facultate care m-a șlefuit în viață, m-a învățat să respect și să lucrez în echipă. O societate, indiferent în ce secol se află ea, are nevoie de o viziune, o viziune între comunități, o viziune pentru dezvoltare, iar viziunea pentru dezvoltarea unei societăți este legată infrastructură, iar infrastructura este apanajul construcției. Construcția se face cu vizionari, cu profesori, cu cercetători, cu proiectanți și cu executanți de calitate, toți vin de pe băncile acestei facultăți. Este una dintre cele mai vechi și cele mai renumite facultăți chiar și din Europa”, a afirmat Valeriu Zgonea.

El le-a spus noilor studenți că primii ani de facultate sunt cei mai frumoși.

„Nu am fost un student cuminte. Am fost un student iscoditor și am căutat întotdeauna să aflu despre ce este vorba. Vă urez să fiți mândri că ați absolvit CFDP. Vă doresc să aveți un loc de muncă așa cum vi-l doriți dumneavoastră. Urmați-vă visul și urmați-vă ambiția. Ascultați profesorii, căutați, iscodiți, contrați, spuneți ceea ce nu credeți, deschis, fără ocolișuri. Nu fiți yesmeni, societatea are nevoie de valori, are nevoie de exprimare, are nevoie de noi lideri. Vă urez să iscodiți, să căutați totul și despre Roșia Montană și despre ce se întâmplă în această facultate”, a mai afirmat președintele Camerei Deputaților.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata