Vatican: Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea vor fi canonizaţi de sărbătoarea Milostivirii Divine, la 27 aprilie 2014

Papa Ioan Paul al II-lea și papa Ioan al XXIII-lea vor fi canonizați la 27 aprilie 2014, în cadrul unei ceremonii unice la Vatican, a anunțat luni papa Francisc, după cum transmit AFP, Reuters și AP.

Suveranul pontif a confirmat astfel în fața cardinalilor reuniți în consistoriu faptul că cele două figuri simbolice ale Bisericii Catolice, Karol Wojtyla—devenit primul papă polonez, papa Ioan Paul al II-lea—și italianul Angelo Giuseppe Roncalli, devenit papa Ioan al XXIII-lea, vor fi declarați sfinți.

Data acestei așteptate duble canonizări circula în mediu neoficial de câteva săptămâni. La 27 aprilie 2014 se sărbătorește ziua Milostivirii Divine /Divina misericordia/, sărbătoare creată de Ioan Paul al II-lea.

Este de așteptat ca la viitoarea ceremonie din Piața Sf. Petru să asiste sute de mii de oameni, mai ales din Italia și Polonia.

Ioan Paul al II-lea /1978-2005/, primul papă polonez din istorie, conservator și deosebit de îndrăgit în cele peste 100 de țări unde a dus cuvântul Bisericii, va fi canonizat într-un interval-record, de doar nouă ani după moartea sa. Benedict al XVI-lea a decis să nu se mai țină cont de perioada obligatorie de cinci ani pentru a începe procedura de beatificare și apoi canonizare a predecesorului său, care a fost beatificat în mai 2011.

De asemenea, papa Francisc nu a mai așteptat pentru canonizarea lui Ioan al XXIII-lea /1962-1965/ ca acestuia să-i fie atribuit un miracol. Ioan al XXIII-lea este cel care a inaugurat marele Consiliu ecumenic Vatican II /1962-1965/, ce a vizat deschiderea Bisericii Catolice în fața lumii, și imaginea pe care a lăsat-o peste tot este cea a unui om simplu, plin de umor și apropiat de semenii săi, cum este de altfel, în oarecare măsură, chiar papa Francisc.

Canonizarea celor doi în același timp ilustrează dorința papei Francisc de a menține un echilibru între două figuri foarte diferite ale lumii catolice, dar și să evite un cult exagerat al personalității papei Ioan Paul al II-lea, notează AFP. Pe de altă parte, potrivit unor analiști citați de AP, dubla canonizare vizează și unificarea bisericii, fiecare dintre cei doi având propriii admiratori, respectiv critici.

În ceea ce-l privește, papa Francisc este un admirator al amândurora: la comemorarea din acest an a morții lui Ioan Paul al II-lea, el s-a rugat și la mormântul unuia și la al celuilalt, un semn că a văzut în cei doi o importantă continuitate personală și spirituală.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.