EUR
USD
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Johannes Hahn: Statele membre trebuie să ajungă urgent la un acord cu PE privind reforma politicii de coeziune

Statele membre şi Parlamentul European (PE) trebuie să se pună de acord asupra reformei politicii de coeziune cu prilejul reuniunii de miercuri în cadrul trialogului, întrucât întârzierea în adoptarea prin codecizie a acestui pachet legislativ ar pune sub semnul întrebării impactul a peste 400 de miliarde de euro în investiţii în UE în perioada 2014-2020, a declarat luni comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, într-o intervenţie din cadrul Consiliului Afaceri Generale al UE, reunit la Bruxelles.

Acordul asupra reformei politicii de coeziune şi privind crearea unui set comun de reguli pentru accesarea fondurilor europene este necesar şi pentru adoptarea finală a bugetului UE pentru perioada 2014-2020.

‘Este o urgenţă reală acum să ajungem la un acord şi să găsim un compromis rezonabil. Orice instituţie – statele membre, parlamentul şi noi, Comisia Europeană – are datoria să facă eforturi pentru obţinerea unui acord. Cu cât întârziem mai mult, cu atât punem mai mult sub semnul întrebării impactul a peste 400 de miliarde de euro în întreaga Europă şi posibilitatea redresării şi creşterii’, le-a spus înaltul oficial european miniştrilor pentru afaceri europene.

El a subliniat că părţile implicate sunt aproape de a ajunge la un acord şi că statele membre şi legislativul comunitar trebuie să exploreze terenul comun pe care îl au în chestiunile încă în divergenţă, precum condiţionalitatea macroeconomică, cofinanţarea şi prefinanţarea pentru a ajunge la un acord în ‘convorbirile cruciale ale trialogului de miercuri’.

Politica de coeziune a UE şi fondurile sale reprezintă acum principala sursă de investiţii publice în multe state membre şi sunt, de asemenea, principalul instrument al UE de a realiza priorităţile cheie pentru stimularea creşterii şi creării de locuri de muncă, susţinând o economie mai puţin poluantă, agenda digitală, inovarea şi cercetarea. Reformele care sunt acum propuse vor crea cadrul pentru realizarea acestui lucru. Ele presupun o nouă concentrare, strategie şi o nouă disciplină în modul în care investiţiile sunt folosite pentru ca impactul lor să fie maximizat’, a adăugat Johannes Hahn.

Dacă se va ajunge la un acord miercuri privind reforma politicii de coeziune şi acesta va fi votat în Comisia pentru dezvoltare regională a PE, legislativul comunitar şi-ar putea da votul final asupra pachetului legislativ în cauza în a doua sesiune plenară din octombrie.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata