EUR
4,85 RON
(+0.06%)
USD
4,36 RON
(-0.07%)
GBP
5,39 RON
(+0.01%)
CHF
4,54 RON
(-0.24%)
BGN
2,48 RON
(+0.16%)
BYN
1,81 RON
(-0.07%)
CAD
3,17 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.07%)
AUD
2,91 RON
(-0.51%)
JPY
0,04 RON
(+0.17%)
CZK
0,18 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.15%)

Patriarhul Daniel a aniversat şase ani de la întronizare

La Catedrala Patriarhală din Bucureşti au fost marcaţi luni şase ani de la întronizarea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Cu acest prilej, patriarhul a mulţumit în cuvântul său lui Dumnezeu ‘pentru ajutorul oferit în aceşti şase an de responsabilitate deosebită’ în fruntea Bisericii Ortodoxe Române.

‘Este o mare bucurie pentru noi când vedem că lucrăm împreună cu acelaşi scop – binele poporului român. În epoca actuală se constată o creştere a individualismului şi o diminuare a simţului lucrării pentru binele comun. Cum spuneau şi conducătorii UE la recenta întâlnire cu liderii religioşi de anul acesta, cam toate instituţiile se află într-o anumită criză de credibilitate şi pentru că a crescut mult individualismul, dar şi pentru că în libertate aşteptările oamenilor sunt foarte mari’, a evidenţiat patriarhul Daniel.

De asemenea, patriarhul a dorit ţinut să mulţumească şi autorităţilor centrale şi locale care ajută Biserica în misiunea sa socială şi spirituală, afirmând că ‘partea spirituală este fundamentul tuturor faptelor bune, gândul bun şi inima curată sunt sursa cea mai sigură a faptei bune fără calcul egoist’.

În mesajul său, patriarhul Daniel a mai evidenţiat că, deşi românii traversează o perioadă de criză, cu bani puţini se pot face foarte multe.

‘Avem mare nevoie de a uni libertatea cu responsabilitatea pentru fapta cea bună. Este foarte mare nevoie de a trece de la limbajul vorbit la limbajul faptelor vizibile. Este o perioadă de criză economică, dar s-a constatat că, dacă se lucrează împreună, cu bani puţini se face foarte mult. (…) Dacă există puţină cooperare, cu bani puţini se fac multe, de aceea perioada de criză este o perioadă de judecată’, a mai spus patriarhul.

La marcarea celor şase ani de la întronizare au asistat preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Cristian David, ambasadorul Gheorghe Dinică.

Mesaje de felicitare au fost trimise de preşedintele Traian Băsescu, primul-ministru Victor Ponta şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Cu ocazia aniversării celor şase ani de la întronizarea patriarhului Daniel, în Catedrala Patriarhală a fost oficiată de patriarh Sfânta Liturghie. La slujbă au fost prezenţi membri ai Permanentelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, clerici, elevi ai Seminarului Teologic din Bucureşti şi mireni.

După Liturghie, de la orele 11,30, a fost oficiată slujba de Te Deum, urmată de momentul aniversar în cadrul căruia au fost citite mesajele oficiale de felicitare.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata