EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Procesul de regionalizare-descentralizare din România, în atenţia Parlamentului landului Hessen din Germania

Procesul de regionalizare-descentralizare din România a fost principala temă a discuţiilor dintre vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, şi o delegaţie condusă de Norbert Kartmann, preşedintele Parlamentului landului Hessen din Germania.

Liviu Dragnea a subliniat că principalul argument pentru reforma administrativă pregătită de Ministerul Dezvoltării este modul extrem de dezechilibrat în care este repartizată dezvoltarea în interiorul ţării şi al judeţelor, fiind, astfel, nevoie de constituirea unui nivel intermediar între administraţia centrală şi cea locală, respectiv nivelul regional, se arată într-un comunicat al ministerului remis luni.

Cele două părţi au subliniat importanţa aplicării principiului subsidiarităţii în descentralizarea competenţelor autorităţii publice centrale, astfel încât structurile administrative să funcţioneze la o distanţă optimă faţă de cetăţean.

„Ministrul Dezvoltării Regionale a făcut o scurtă trecere în revistă a măsurilor luate până în prezent pentru eficientizarea funcţionării administraţiei, respectiv desfiinţarea posturilor vacante, introducerea regulii „1 la 1″ la angajarea în administraţia publică, precum şi stabilirea unui număr minim de angajaţi în cadrul primăriilor şi al consiliilor judeţene”, se precizează în comunicat.

Oficialul german Walter Arnold, membru al Parlamentului de land, s-a arătat interesat de finanţarea viitoarelor structuri descentralizate, menţionând că succesul acestui proces va depinde de fondurile care vor fi puse la dispoziţia noilor structuri.

La rândul său, Liviu Dragnea a precizat că, odată cu descentralizarea competenţelor, sursele financiare deţinute în prezent de administraţia centrală pentru exercitarea acestora vor fi transferate în mod automat la noile instituţii descentralizate.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata