EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Klaus Iohannis: Regionalizarea nu se va petrece nici în anul acesta, nici în anul următor

Regionalizarea nu se va petrece nici în 2013, nici în anul următor, pentru că este puţin probabil ca Legea fundamentală să fie modificată, a declarat marţi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, primar al Sibiului.

El a precizat că grupul de lucru care se ocupă de regionalizare la nivelul PNL, pe care îl conduce, nu are deocamdată concluzii preliminare de comunicat, pentru că nu există un punct de vedere comun, dar şi pentru faptul că nu se află sub presiunea timpului.

„Sunt păreri diferite la multe capitole şi, în această fază, este obligatoriu să nu forţăm ajungerea la o concluzie doar ca să avem una. După părerea noastră, regionalizarea nu se va petrece nici în anul acesta, nici în anul următor. Şi atunci nu suntem în niciun caz sub presiunea timpului şi, decât să venim cu o concluzie care nu ne reprezintă, mai bine venim cu o concluzie finală care este bine gândită şi care necesită un pic mai mult timp de dezbatere şi de gândire”, a spus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Primarul Sibiului a arătat că este unul dintre politicienii care îşi doreşte regionalizarea ţării.

„Trebuie să facem diferenţa între regionalizare de dragul fondurilor europene, care mi s-ar părea greşită, şi regionalizarea de dragul modernizării administraţiei în România, ceea ce mi s-ar părea o chestiune corectă. Ca să putem folosi fondurile europene este evident că trebuie să avem acele entităţi care gestionează fondurile. Vorbesc pentru fondurile destinate dezvoltării regionale”, a preciza Iohannis.

Liberalul a explicat că, în opinia sa, regionalizarea nu ar trebui făcută pentru atragerea fondurilor europene.

„Dacă modificăm legea regiunilor de dezvoltare, înfiinţând un alt număr decât cel existent, trebuie să înfiinţate alte agenţii sau desfiinţate unele de acum şi acelea vor trebuie să semneze contractele pe fondurile europene. Este o chestiune care se poate discuta, este în discuţie şi vom da un răspuns în timp rezonabil. Însă asta nu este ce înţeleg eu prin regionalizarea României. A face regiuni pentru a atrage fonduri europene s-a făcut odată, este legea în vigoare, poate fi modificată dacă există un argument bun. Regionalizarea administrativă nu se poate face fără modificarea Constituţiei şi de aceea am spus că nu vom avea regionalizare nici anul acesta, nici anul viitor, pentru că nu vom avea Constituţie modificată sau cel puţin este extrem de puţin probabil. Or, pentru a face regionalizare administrativă, este nevoie de mult mai multe decât o hotărâre, decât câte regiuni să fie şi unde să fie capitala lor”, a detaliat primarul Sibiului.

Potrivit acestuia, este nevoie de o dezbatere pe tema modernizării administraţiei în România.

„Îmi doresc aceste regiuni, dar voi fi ultimul care face presiuni – „hai să facem repede legislaţia”. Pentru că, dacă o facem repede, o facem prost” a mai spus Iohannis.

Primarul Sibiului a menţionat că susţine modificarea Legii 315 privind regiunile de dezvoltare, dacă se va ajunge la un consens politic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata