Valeriu Zgonea: Criza economică europeană a pus în evidenţă existenţa unei Europe cu două viteze

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea participă vineri, la Budapesta, la Conferinţa Iniţiativei Economia Progresistă cu tema ‘Austeritate eşuată: noi perspective economice progresiste în Statele membre din Europa Centrală şi de Est’, în cadrul cărei sunt analizate propuneri-cheie pentru creşterea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă.

Dezbaterile, la care participă înalţi oficiali europeni, reprezentanţi ai parlamentelor şi guvernelor din ţări membre ale Uniunii Europene, europarlamentari, reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii şi reputaţi specialişti în politici macroeconomice, au ca punct de plecare faptul că austeritatea a eşuat într-o serie întreagă de state europene şi trebuie identificate noi căi de urmat în politica economică, informează Camera Deputaţilor într-un comunicat de presă.

‘Criza economică europeană a pus în evidenţă, o dată în plus, existenţa unei Europe cu două viteze. Statele din zona non-euro sunt excluse de la deciziile care se referă la zona euro, deşi sunt puternic influenţate economic de aceste decizii. Această abordare este de natură a crea o breşă în cadrul mecanismelor de solidaritate europeană şi conduce la accentuarea inegalităţilor dintre state.

Eşecul politicii economice a UE în privinţa crizei economice, şomajul masiv înregistrat, mai ales în rândul tinerilor, şi lipsa unei perspective economice viabile pot conduce nu numai la slăbirea solidarităţii europene, ci şi la scăderea gradului de încredere a populaţiei în construcţia europeană.

În acest context, se impune ca Uniunea Europeană, pe lângă schimbările necesare în materie de strategie şi politică economică, să adopte noi măsuri pentru realizarea unei solidarităţi reale, astfel încât criza economică să nu genereze şi o criză de solidaritate în interiorul UE’, a declarat Zgonea, potrivit sursei citate.

În cadrul vizitei oficiale pe care o desfăşoară în Ungaria, preşedintele Camerei Deputaţilor are programată şi o întrevedere cu Attila Mesterhazy, preşedintele Partidului Socialist din Ungaria. Discuţiile dintre cei doi oficiali vizează aspecte privind consolidarea relaţiilor bilaterale, programele de cooperare transfrontalieră între România şi Ungaria, din cadrul Programului Operaţional România-Ungaria 2014-2020, implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, dezvoltarea coordonată a proiectelor de infrastructură rutieră şi feroviară dintre România şi Ungaria, cooperarea economică, dezvoltarea cadrului pentru asigurarea unui grad sporit de protecţie a drepturilor românilor din Ungaria.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.