EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

„Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic”, organizată de ROSA

Iubitorii spaţiului pot participa începând de vineri şi până pe 10 octombrie la seria de evenimente desfăşurate cu ocazia ediţiei Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, organizată de Agenţia Spaţială Română.

Potrivit unui comunicat de presă al ROSA remis vineri , ediţia din anul acesta are ca temă explorarea planetei Marte, sub egida „Explorând Planeta Marte, Descoperind Planeta Pământ”.

Vineri are loc premiera naţională a filmului „Gravity” cu Sandra Bullock şi George Clooney, film care va rula în mai multe oraşe din România, iar sâmbătă, librăria „Cărtureşti” din Iulius Mall – Timişoara va găzdui o întâlnire moderată de către Virgiliu Pop, cercetător ştiinţific la Agenţia Spaţială Română, unde publicul va putea simula gravitaţia altor planete pe picioroange moderne alături de Ştefan Cojocnean de la „No Limits”.

De asemenea, iubitorii spaţiului vor asista la o expoziţie de instrumente astronomice alături de Andrei Juravle de la „AstroVest”, la o expunere despre importanţa scufundărilor în antrenamentul astronauţilor alături de instructorul NAUI Costi Tofan de la „West Diving Club”, precum şi la o demonstraţie de robotică alături de Vladimir Diatlov de la „Smart Class”.

La Bucureşti, pe 9 octombrie, va avea loc workshopul ‘Surse de date şi tehnologii moderne de prelucrare a imaginilor pentru aplicaţii de tip GEOINT’ la Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului. Workshopul are ca scop investigarea posibilităţilor de utilizare a imageriei satelitare pentru aplicaţii specifice protecţiei infrastructurilor critice şi a colectării şi prelucrării de date în vederea asigurării informaţionale de securitate civilă şi militară.

La Braşov, evenimente dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic vor avea loc la Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu” şi Colegiul de Ştiinţe „Grigore Antipa”, iar la Constanţa spaţiul va fi sărbătorit la Liceul Teoretic „Decebal”.

Evenimente asemănătoare vor avea loc şi în judeţele Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Sibiu, Tulcea, Vrancea şi Vaslui.

Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este o sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane, încă din anul 1999, marcând totodată lansarea pe 4 octombrie 1957 a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic şi semnarea, la 10 octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata