EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Cutremurele româneşti, cauzate de începerea exploatării gazelor de şist?

Ultimele evenimente seismice conjugate din zona Galaţi-Vrancea permit jurnaliştilor (şi nu numai acestora) să speculeze pe marginea legăturii dintre acestea şi licenţele de exploatare a gazelor de şist primite de gigantul petrolier Chevron din partea statului român.

Deşi cele două zone de interes din România pentru compania petrolieră deţinută de familia Rokefeller se află în judeţele Vaslui şi Constanţa, nu se poate neglija faptul că mulţi dintre localnicii din zona Galaţi pun seria de cutremure din ultima vreme pe seama exploatărilor petroliere din zonă.

Chiar dacă acestea aparţin celor de la OMV, în absenţa unor informaţii credibile din partea autorităţilor, legătura dintre acestea şi exploatarea gazelor de şist începe să prindă consistenţă.

  Dănuţ Dudu

 • Explorarea gazelor de şist, un pericol real pentru România

Conform informaţiilor oferite de Agenţia de Protecţia Mediului, Chevron deţine concesiuni pentru a efectua lucrări de prospecţiuni a gazelor de şist la trei blocuri din România cu o suprafaţă de 270.000 de hectare (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad). Mai mult, APM Constanţa a emis, în luna mai, deciziile etapei de încadrare pentru Chevron România Exploration and Production SRL în cazul perimetrelor Costineşti şi Vama Veche, care cuprinde lucrări de prospecţiuni seismice în vederea identificării resurselor.

De asemenea, APM Vaslui a informat, printr-un comunicat de presă remis în data de 19 iulie, că a eliberat acordurile de mediu pentru trei proiecte ale cărui titular este Chevron România Exploration and Production SRL, privind lucrările de amenajare şi foraj pentru sondele Popeni 1A, în comună Găgeşti, Siliştea 1A, în comună Pungeşti şi Păltiniş 1A, în comună Băceşti.

Metoda de exploatare a zăcămintelor din respectivele zone este cea a fracturării hidraulice, metodă interzisă în majoritatea statelor europene datorită periculozităţii acesteia pentru mediul înconjurător. În afara pericolelor legate de poluarea cu substanţele chimice folosite în procesul de fracture, cel mai important este cel al microseimelor înregistrate în cadrul proiectelor. Fenomen intens disputat pe plan internaţional şi care nu poate fi neglijat.

Potrivit unui studiu publicat de prestigioasa revistă „Science”, fracturile hidraulice legate de exploatarea resurselor naturale ar putea provoca cutremure de pământ.

Studiile anterioare au demonstrat că injectarea de fluide în pământ poate creşte seismicitatea unei regiuni. Acest ultim studiu arată modul în care pot fi generate cutremure în ariile în care fluidele caracteristice frackingului au fost pompate în subteran.

Deşeurile lichide rezultate în urma frackingului “acţionează ca o pernă sub presiune avertiza principalul autor al studiului, Nicholas Van der Elst de la Observatorul Pământului Lamont-Doherty din cadrul Universităţii Columbia (Statele Unite). În acest context acesta sublinia că “acestea [lichidele n.n.] favorizează alunecarea mai uşoară a faliilor. “.

La baza respectivului studiu a stat analiza a trei cutremure mari: cutremurul Tohuku-oki din Japonia în 2011 (magnitudinea 9), Maule în Chile în 2011 (o magnitudine 8,8) şi Sumatra din Indonezia în 2012 (cu o magnitudine de 8,6). Ei au descoperit că, chiar şi 20 luni mai târziu, aceste cutremure majore au declanşat cutremure mai mici în zone din Vestul Mijlociu al Statelor Unite, unde fluide de fracking au fost pompate în subteran pentru extragerea de energie.

Constatările studiului nu sunt în întregime surprinzătoare, a spus Van der Elst. Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp că în zonele în care se manifestă în mod natural presiuni ridicate generate de fluide în straturile de sub crustă, cum ar fi Yellowstone, de exemplu, se poate observa o creştere a activităţii seismice, după un cutremur puternic, chiar dacă acesta a avut loc într-o zonă foarte îndepărtată.

Dar aceasta este prima dată când au găsit o legătură între cutremure de la distanţă şi activităţile seismice (cutremurele) ce au loc în zonele în care activitatea umană a generat creşteri ale presiunii în fluide prin efectuarea de “injecţii” în subteran.

“Asemenea cutremure se întâmplă în locuri unde presiunea fluidelor de sub crustă este în mod natural ridicată, aşa că nu suntem atât de surprinşi că se întâmplă şi în locuri unde presiunea fluidelor de adâncime a fost mărită în mod artificial “, a spus el. Mai mult, studiul prezintă “dovezi suplimentare ce arată că fluidele injectate în sol în cadrul procesului de extragere a gazelor de şist (fracking) conduc într-adevăr la creşterea cutremurelor din aceste zone “, a spus Van der Elst.

 

 • Adevăruri ce trebuie citite printre rânduri

Probabil că vă întrebaţi ce legătură există între această teorie şi ceea ce se întâmplă în zona Galaţi, cu atât mai mult cu cât în zonă nu se poate vorbi (oficial) de un astfel de sistem de exploatare.

Răspunsul a fost însă oferit de preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa care în emisiunea din 3 octombrie de la Antena 3 declara: “acolo mai este o exploatare de petrol unde se pare că se bagă sub presiune apă sărată. Este un model absolut similar gazelor de şist, care sunt renumite pentru microcutremurele pe care le produc.”. Un adevăr cunoscut de întreaga clasă politică, administrative şi de afaceri “scăpat”, din greşeală, de Bacalbaşa în respective emisiune.

Chiar dacă ulterior acesta a încercat să dreagă busuiocul (răspunzând la întrebarea explicită a moderatorului: “Domnul preşedinte, ca să scurtăm… una peste alta, de ce aţi spus asta cu gazele de şist? “) declarând: “Nuuuuuuuuuuu, Doamne fereşte, am amintit despre introducerea apei sărate că tehnică de fracturare pentru creşterea producţiei, acolo de gaze, aicea de hidrocarburi, care sigur că în sine poate nu ar produce evenimente foarte grave, dacă nu ar fi şi alţi factori cumulaţi.

Teza lansată de preşedintele CJ Galaţi este confirmată şi de Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului pentru Fizică Pământului, care susţinea că de vină sunt injectările cu apă cu sare pentru a scoate petrolul. În zonă se extrage petrol şi probabil este folosită apă cu sare sub presiune pentru creşterea producţiei de petrol. În momentul în care introduci apa, se produc nişte rupturi, care declanşează seisme”.

Pe de altă parte, şefa Colectivului de Studii Teluricomagnetice şi Bioseismice, dr. Iren Adelina Moldovan, din cadrul Institutului Naţional de Fizica Pământului preciza că specialiştii institutului aflaţi în judeţul Galaţi au în plan să discute şi cu cei de la firma care extrage petrol în zonă, dar şi cu cei de la ISU, care fac aplicaţii militare în poligonul din apropiere deoarece cauzele care au condus la aceste mişcări seismice nu sunt încă elucidate.

În acest context cercetătoarea de la INFP a subliniat că “exploatarea gazelor de şist aduce cutremure. Am participat în vara aceasta la un simpozion la Viena, unde s-a explicat clar că există o legătură între exploatarea gazelor de şist şi intensificarea activităţii seismice din zonele respective.

Injectarea tonelor de apă sub presiune produce o fracturare a straturilor subsolului, care nu poate fi controlată. De aceea, austriecii au ieşit în stradă şi nici n-au vrut să audă de exploatarea gazelor de şist, chiar dacă firma venită în România este austriacă.

Dar, din câte am aflat, exploatarea gazelor în zona Vaslui încă nu a început şi oricum e destul de departe de zona cu activitate seismică de la Galaţi. În legătură cu cutremurele produse de exploatarea petrolului, am căutat articole care să confirme acest lucru şi n-am găsit nimic. Nu ştiu dacă ar fi posibil acest lucru, dacă nu se vorbeşte nicăieri de aşa ceva”.

Cu toate acestea nu se poate neglija faptul că în iulie 2012, Agenţia de Mediu acorda OMV avizul “pentru extinderea OMV Petrom extinde exploatarea zăcămintelor de petrol din Galaţi”. Asta însemnă instalarea a încă 3 sonde în extravilanul comunei Schelă, iar două în extravilanul comunei Independenţa. Interesant este că în respectivul aviz se menţionează că tehnologia de exploatare a sondelor este cea de pompaj de adâncime. Adâncimea de foraj va fi de 780 de metri, iar colectarea ţiţeiului se va face prin conducte îngropate la un metru şi jumătate în pământ, lungi de câteva sute de metri, care vor transporta ţiţeiul la Parcurile 5 şi 6 Independenţa”. O tehnologie similară cu cea de fracturare folosită în cazul gazelor de şist şi care ar putea explicita şi succesiunea de cutremure din zonă.

Citește și
3 Comentarii
 1. dacul spune

  se fac toti ca nu stiu ce se intampla s-au luat cascavalu si acum ne devasteaza straini tara nesatuii dracu

 2. Sorin spune

  Domnule Dudu am citit curios acest articol. Spre dezamagirea mea observ ca nu ati vrut decat sa atrageti cititori printr-o legatura mincinoasa. OMV face exploatari similare pe tot teritoriul Romaniei. De ce nu ati venit cu date similare si din alte zone ?
  In al doilea rand, cate sonde a construit Chevron pentru explorare, in ce zone si de cand fuctioneaza ?
  Astea sunt elementele pe care trebuia sa le contina acest articol. Parerea mea este ca nu le aveti pentru ca nu exista decat daca le fabricati. Cand va luati painea in fiecare zi ganditi-va ca ati castigat-o prin minciuna.
  Nu sunt partizan cu nicio companie, dar sunt satul de minciunile iresponsabile scrise de asa zisi ziaristi si preluate de toti oamenii creduli. RUSINE!!!

 3. Bogdan spune

  Nu ştiu dacă am citit foarte bine..dar din ce am citit şi am auzit la ştiri înţeleg că efectiv se joaca cu vieţile noastre..Mda..nici nu mai ştiu ce să zic…Sunt doar un copil de 10 ani..Dar am suferit când casa mea a luat foc iar acum casa mea e minunata,renovata şi nu vreau sa fie iar distrusa pentru că vă ”jucaţi” cu gazele şist..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata