EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

USL ar putea aproba forma finală a noului Cod rutier

Uniunea Social Liberală ar putea aproba luni forma finală a noului Cod rutier, acesta urmărind o siguranţă mai mare pe drumurile din România şi fără abuzuri împotriva conducătorilor auto, a declarat premierul Victor Ponta, copreşedinte al Uniunii.

USL va decide totodată dacă noul Cod rutier va fi elaborat sub formă de lege sau de ordonanţă de urgenţă – temă mult discutată în ultima perioadă în cadrul alianţei.

„Am lucrat la Codul rutier, împreună cu dl ministru Stroe, am lucrat să vedem, să îndreptăm ceea ce e de îndreptat. Acum discutăm la USL să vedem forma finală”, a declarat premierul înaintea reuniunii conducerii USL.

O primă modificare agreată de Guvern se referă la modificarea în actuala lege a obligaţiei care există pentru procurori, judecători de a-l lăsa să conducă pe cel care a comis o infracţiune, respectiv accident soldat cu moartea victimei sau vătămări corporale, grave, alcool, conducere fără permis.

„Acum am modificat acest lucru şi numai în situaţiile în care procurorii sau judecătorul constată că nu prezintă pericol pentru circulaţia pe drumurile publice se mai prelungeşte permisul. Mai pe româneşte, cel care a comis un accident, care a omorât pe cineva, să nu mai poată conduce din momentul în care s-a produs accidentul până se termină procesul”, a adăugat liderul USL.

O altă modificare a noului cod se referă la suspendarea permisului celor care nu plăteau amenzi în 30 de zile.

„Era o mare problemă de aplicare, în sensul că omul îşi plătea amenda şi noi ştiam că şi-a plătit-o şi îi suspendam permisul. Acum am găsit o soluţie, o discutăm şi cu dl Chiţoiu, un cont şi cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile în acel cont că nu s-a plătit amenda”, a detaliat premierul.

O a treia modificare enunţată de Victor Ponta se află în lucru cu Ministerul Justiţiei şi se referă la şoferii care consumă alcool.

„Trebuie să găsim o procedură rapidă în 15 zile, acele 15 zile în care mai ai dreptul să conduci – la contravenţii vorbesc, în care judecătorul se pronunţă dacă acea dovadă se prelungeşte sau nu, pentru că ideal ar fi să nu mai conduci după ce ţi s-a suspendat permisul. De asemenea, am aplicat regulile europene aplicate în toată Europa referitoare la consumul de alcool. Deci până la 0,2 nu e nici măcar contravenţie – înseamnă un pahar de bere – dar de la 0,5 în sus să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa. (…) De la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune”, a explicat premierul Victor Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata