EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Circa 2,1 miliarde de persoane, cu internet mobil, la sfârşitul anului 2013

Circa 2,100 miliarde de persoane vor încheia anul 2013 având un abonament de internet mobil în reţelele 3G sau 3G+, respectiv 30% din populaţia planetei, acest sector devenind unul din cele mai promiţătoare din domeniul telecomunicaţiilor, se arată în raportul anual al Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii (UIT), prezentat luni la Geneva.

Potrivit UIT, organ de specialitate al ONU, care analizează evoluţiile din societatea informaţională la nivel mondial, din 2007 internetul mobil a înregistrat o creştere anuală de 40%, în principal datorită ţărilor în curs de dezvoltare unde abonamentele de acest tip s-au dublat în ultimii doi ani, cu un nivel de penetrare ce acoperă deja 75% din piaţă, faţă de numai 20% în ţările dezvoltate, transmite EFE.

‘În ţările dezvoltate, internetul mobil este un complement, mai mult decât un substitut, la conexiunea cu bandă largă de la domiciliu’, a explicat secretarul general al UIT, Hamadoun Toure.

Raportul semnalează, de asemenea, că aproape jumătate din populaţia lumii are posibilitatea să se conecteze la internet mobil prin reţele 3G. Expansiunea internetului mobil merge mână în mână cu generalizarea dispozitivelor mobile în întreaga lume, astfel că, potrivit documentului, la sfârşitul acest an, vor exista 6,8 miliarde de abonamente la telefonia mobilă, adică aproape câte unul pentru fiecare persoană de pe planetă.

În total, circa 2,7 miliarde de persoane vor avea acces la internet în întreaga lume – prin internet mobil sau conexiune de bandă largă – respectiv 40% din populaţia planetei. 1,1 miliarde de locuinţe nu sunt încă conectate laiInternet, respectiv 4,4 miliarde de persoane.

Raport stabileşte totodată un top cu cele 157 de ţări unde s-au înregistrat cele mai mari progrese în 2012 în domeniul IT şi comunicaţii (TIC), clasament întocmit pe baza baza ‘indicelui dezvoltării’ care compară o serie de variabile, precum accesul, folosirea internetului şi aptitudinile, între ţări, şi respectiv datele din anul precedent. Topul este condus, pentru al treilea an consecutiv, de Coreea de Sud, urmată la mică distanţă de ţările nordice, Suedia, Islanda, Danemarca, Finlanda şi Norvegia. Olanda, Marea Britanie, Luxemburg şi Hong Kong completează primele zece poziţii.

Primele 30 de ţări din această listă sunt economiile dezvoltate, unde ‘indicele dezvoltării’ al TIC este de două ori mai mare decât cel înregistrat în ţările în curs de dezvoltare, ceea ce confirmă, în opinia lui Toure, ‘relaţia între venituri şi dezvoltarea acestor tehnologii şi a societăţii informaţiei’.

Raportul prezentat la Geneva relevă dinamismul ţărilor care au avansat cel mai rapid în ultimii ani, peste medie, precum Emiratele Arabe Unite, Liban, Barbados, Seychelles, Belarus, Costa Rica, Mongolia, Zambia, Australia, Bangladesh, Oman şi Zimbawe.

Ţările care se regăsesc la coada clasamentului sunt, în special, cele din Africa subsahariană, precum Níger, Ghana, Republica Centrafricană, Burkina Faso, Eritreea, Guineea Ecuatorială sau Etiopia.

În total, 39 de ţări sunt clasificate ca ‘puţin dinamice’, ele reunind circa 2,4 miliarde de persoane, aproape o treime din populaţia mondială şi care, potrivit UIT, ar putea să beneficieze de ‘îmbunătăţiri majore în domenii precum educaţia, sănătatea sau locurile de muncă, printr-un mai bun acces la aceste tehnologii’.

În ce priveşte preţul, raportul precizează că, între 2008 şi 2012, preţul mediu al unei conexiuni fixe în bandă largă a scăzut cu 82%, o diminuare motivată pentru ţările în curs de dezvoltare, unde preţurile au scăzut cu 30% anual în intervalul 2008-2011. În 2012, preţul mediu pentru un MB era de 19,50 dolari (14,30 euro), a patra parte din cât costa acesta în 2008. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata