SUA: Angajaţii Pentagonului se reîntorc la lucru, dar impasul bugetar persistă

Majoritatea celor aproape 400.000 de angajaţi ai Departamentului american al Apărării, a căror activitate a fost suspendată în urma închiderii parţiale a guvernului federal, se reîntorc de luni la serviciu, fără să ştie însă când îşi vor primi salariile pentru zilele anterioare, transmite agenţia de presă EFE.

Camera Reprezentanţilor a aprobat sâmbătă plata salariilor pentru angajaţii din sectorul apărării. Deşi Senatul nu a votat încă propunerea, ministrul apărării Chuck Hagel a ordonat structurilor din subordinea sa să recheme salariaţii la locul de muncă. Funcţionarii Pentagonului sunt singurii care îşi vor relua activitatea, reîntoarcerea la lucru a celorlalţi angajaţi ai administraţiei federale fiind în continuare paralizată.

În acelaşi timp, se aşteaptă reluarea dezbaterilor din Congres, la o săptămână după ce guvernul federal a fost închis din cauza lipsei unui acord între democraţi şi republicani cu privire la creşterea plafonului datoriei publice.

Republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, continuă să se menţină fermi pe poziţie şi condiţionează un vot favorabil pentru creşterea plafonului datoriei de amânarea reformei asigurărilor de sănătate, iniţiată de Barack Obama.

Liderul republican, John Boehner, care este şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a reafirmat cu o zi în urmă că nu va accepta o modificare a acestui plafon dacă preşedintele Obama nu va face concesii. Republicanii folosesc şi o tactică a presiunii timpului, întrucât de pe data de 17 octombrie guvernul nu va mai avea fonduri pentru plata datoriilor.

În replică, directorul Consiliului Economic Naţional de la Casa Albă, Gene Sperling, citat de agenţia Reuters, a declarat că preşedintele Obama nu acceptă să negocieze sub presiunea ameninţărilor şi consideră că astfel de concesii ar crea un precedent periculos. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.