În Elveţia a fost lansat cel mai ambiţios proiect de cercetare a creierului uman

O universitate din Elveţia a lansat un proiect care se doreşte cel mai ambiţios din acest moment în domeniul neuroştiinţelor. Proiectul, cofinanţat de Uniunea Europeană /UE/, vizează să revoluţioneze înţelegerea pe care o are în momentul de faţă ştiinţa asupra funcţionării creierului uman, relatează Associated Press şi BBC.

Human Brain Project /HBP/ va folosi supercomputere pentru a crea simulări ale creierului şi ale acţiunii unor medicamente şi tratamente pentru boli care costă anual doar Europa mai multe sute de miliarde de euro.

Institutul federal pentru tehnologie din Lausanne a găzduit luni o primă serie de întâlniri între oameni de ştiinţă de la 135 de instituţii partenere în proiectul care îşi propune ca în următoarele 30 de luni să fie create şi testate platformele pe care vor avea loc simulările, începând din 2016.

În cadrul aceluiaşi proiect va fi realizată de asemenea o bază de date privind cercetări asupra creierului, cuprinzând zecile de mii de articole despre neuroştiinţe publicate anual.

‘Human Brain Project este o încercare a pune la punct o nouă tehnologie informatică ce ne va permite să colectăm toate informaţiile acumulate despre creier de-a lungul anilor. Vrem să începem să înţelegem în ce constă unicitatea creierului uman, mecanismele de bază ale cunoaşterii şi comportamentului, cum să diagnosticăm în mod obiectiv afecţiunile cerebrale şi să construim noi tehnologii inspirate din modul de funcţionare al creierului’, a declarat profesorul Henry Markram, directorul proiectului, de la EPFL /Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne/.

În prezent, admit oamenii de ştiinţă, tehnologia informatică este insuficientă pentru a simula funcţionarea complexă a creierului, dar peste circa un deceniu supercomputerele ar urma să fie suficient de performante pentru a începe o primă simulare a creierului uman.

HBP poate fi considerat echivalentul, în neuroştiinţe, al Human Genome Project /Proiectul genomului uman/, în cadrul căruia mii de oameni de ştiinţă din întreaga lume au colaborat la descifrarea codului genetic al omului, operaţiune care a durat peste un deceniu şi a costat sute de miliarde de dolari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.