EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Leacuri de păcălit răceala, în sezonul rece

I. Întăritoare pentru imunitate

 Transpiraţii la baia de aburi

Pe vremuri, mai fiecare oras românesc avea o baie comună de aburi, loc de întâlnire săptămânală, mai cu seamă pentru bărbaţi. Fără explicaţii ştiinţifice, ei simţeau că, mai ales iarna, căldura umedă le face bine la sănătate. Un adevăr confirmat astăzi de stiinţă: temperaturile ridicate nu activează doar circulaţia, ci în acelaşi timp stimulează şi formarea de celule imunitare. Excitaţia produsă de aerul fierbinte pe mucoase ajută mai ales la respingerea viruşilor răcelii. Când mucoasele sunt puternic irigate cu sânge, viruşii nu se pot fixa pe ele atât de uşor.

 Domnia papucilor

Cât staţi acasă, încălţaţi-vă neapărat cu papuci călduroşi. Picioarele reci declanşează guturaiul, afirmă câţiva cercetatori britanici de la „Common Cold Center“, de pe langă Universitatea Cardiff. În cadrul studiului lor, participantii care făceau băi reci la picioare contractau de două-trei ori mai frecvent o viroză decât restul subiecţilor. Explicaţia este următoarea: scăderea temperaturii blochează activitatea leucocitelor, care combat virusii.

 Traiască iaurtul!  

Produsele lactate naturale, nepasteurizate, cu bacterii probiotice, întăresc „poliţia intestinala“, cu care corpul se apără singur împotriva germenilor patogeni. Iaurtul creşte proprietatea anumitor celule de a digera microbi şi ajută la formarea de celule imunitare. Cu o condiţie: să fie consumat zilnic. Este important să folosiţi mereu acelaşi tip de iaurt (kefir, lapte acru), întrucât producătorii întrebuinţează culturi bacteriene diferite.

 Kiwi si mango

Pentru combaterea infecţiilor, corpul nostru consumă cantităţi mari de zinc şi vitamina C. De aceea, în cursul iernii, este necesar să-i aprovizionăm regulat depozitele.. Kiwi conţine foarte multă vitamina C. Mango ne pune la dispozitie zincul.

Vă propunem o măsură profilactică absolut delicioasă: tăiaţi în bucăţi mici un mango şi două kiwi şi zdrobiţi-le până obţineţi o cremă pufoasă. La sfârşit o puteţi îndulci cu puţina miere.

 Păine cu usturoi

O căpăţână de usturoi ne apără, cu adevărat, de infecţiile gripale? Până ce oamenii de ştiinţă vor ajunge la un consens, cercetătorii britanici au descoperit că fanii usturoiului suferă mai rar de tuse şi guturai. Iar dacă se îmbolnăvesc totuşi, răceala lor trece cu trei zile şi jumătate mai repede decât a celorlalţi. Pentru a preveni îmbolnăvirea, e nevoie să mâncaţi usturoi zi de zi, minimum trei săptămâni, cel mai bine tăiat mărunt şi presărat pe o felie de pâine unsă cu unt. Un amănunt important: numai usturoiul crud are acest efect.

 

II. Stimulente pentru suflet

 Pete de culoare

Iarna poate fi deosebit de cenuşie. Nu doar norii şi ploile care ţin locul zăpezii încetoşeaza culorile peisajului, ci şi creatorii de modă, care îmbracă femeile în negru şi tonuri de gri. Pentru a lupta cu depresia, psihologii ne sfătuiesc să ne înveselim măcar casa, cu pete de culoare, alegând covoare sau pleduri în nuanţe vii şi împodobînd încăperile cu flori. Culorile exercită o influenţă puternică asupra stării noastre de spirit: cele mai multe perceptii senzoriale ajung la creier prin intermediul ochilor. Tonurile cromatice aducătoare de fericire sunt: roşul (ne face activi), portocaliul (ne înseninează) şi galbenul (sporeşte optimismul).

 Mâncaţi iute şi piperat

Nu acrul ne stimulează, ci iutele.

Condimentele cum sunt ardeiul iute, piperul de Cayenne şi hreanul lasă în urma lor, în gură, mici impulsuri dureroase. Creierul reacţionează la ele, comandând organismului să-şi fabrice propriile analgezice, care induc totodata sentimentul de bine interior. Specialiştii numesc acest fenomen „Pepper-High-Effect“ (efectul euforizant al piperului).

Sugestie: tăiati câţiva ardei iuţi în sosul pentru spaghete sau preparaţi-va un sos mexican Tabasco , amestecând suc de roşii cu ardei iuţi, sare, oţet şi alte condimente, după gust. Dacă la prima încercare l-aţi nimerit prea iute, potoliţi-vă arsura de pe limbă cu iaurt, lapte, banane sau îngheţată.

 Plăcerea de a mirosi

Aromele proaspete acţionează asupra noastră la fel ca o baie fierbinte, după o zi obositoare, insa mult mai rapid. Moleculele infinitezimale pătrund în nări, fiind conduse prin 20-30 milioane de celule olfactive direct în centrul senzorial.

Cele mai bune stimulente olfactive se găsesc în toate magazinele: scorţişoara, lămaile şi menta.

 Aţipeala care încarcă bateriile  

Somnul scurt de după-amiază, care ar trebui să dureze în jur de 30 de minute, este un fel de porţie de hibernare. Influenţa lui pozitivă asupra corpului şi a psihicului s-a demonstrat ştiinţific: potrivit unui studiu publicat recent în Grecia, câte o siestă de trei ori pe săptămâna îmbunătăţeşte productivitatea, impulsionează buna dispoziţie, reduce stresul şi protejează inima. În SUA, firmele au amenajat camere de odihnă pentru aţipeala angajaţilor la birou. Căutaţi o încăpere mai retrasă, unde puteţi încuia uşa , şi aţipiţi cu capul pe un birou, folosindu-vă bratele drept pernă.

Alimentele care ne fac fericiţi  În orice supermarket bine garnisit se găsesc alternative demne de luat în seama la pilulele antidepresive prescrise de doctori. Substanţa responsabilă pentru buna noastră dispoziţie se cheamă triptofan şi este un aminoacid ce participă la producerea serotoninei, cea care declanşează în creier sentimentele pozitive.

Iata topul alimentelor deţinătoare de triptofan în cantitaţi apreciabile:

* suc de lamâie (preparat proaspăt, din zeamă şi coajă albă din interior) – 450 mg/100 ml

* caşcaval  – 430 mg/100 g

* ton – 300 mg/100 g

 

III. Balsam pentru piele şi păr

 Clătitul cu lămâie

Zeama de lămâie readuce luciul părului degradat de frig, de purtarea căciulii şi de aerul uscat al iernii.

Stoarceţi o jumătate de lămâie în jumătate de litru de apă caldă. După ce v-aţi spălat pe cap (folosind un sampon neagresiv), turnaţi pe păr apă cu lămâie, fără a mai clăti după aceea.

 Prosoape ude pe calorifer  

Adesea e suficient să întindeţi un prosop ud pe calorifer, pentru că părul să vă fie mai putin zburlit. Iarna, parul se încarcă electric, deoarece aerul uscat nu e un bun conducător de curent. Când mergeti pe linoleum sau pe mochete din fibre sintetice, ia naştere o energie statică şi ea se adună în firele de păr. Sugestie: presăraţi pe prosoape câteva picături de ulei aromat.

 Cura cu ulei de măsline  

Când vă mănâncă pielea capului iarna şi se formează mătreaţă la tâmple, o mască de noapte cu ulei de măsline vă poate fi de mare ajutor. Turnaţi într-o farfurioară o cantitate de ulei măsurată cu un păhărel de ţuica. Înmuiaţi din când în când vârfurile degetelor în acest ulei care calmează pielea şi masaţi blând tot capul. Lasati uleiul să acţioneze peste noapte, iar dimineaţa, spălaţi-vă cu un şampon neutru. Ca să evitaţi petele de grăsime pe pernă, înveliţi-o într-un prosop sau puneţi o bonetă pe cap.

 Buze frumoase şi sănătoase

Cu cât este mai bună circulaţia sângelui la nivelul buzelor, cu atât mai curând se regenerează pielea, iar micile crăpături se vindecă mai repede. În loc să folosiţi mereu strugurelul, făceţi-vă obiceiul să strângeţi puternic buzele, apăsându-le una de alta, cu dinţii, să le muşcaţi uşor sau să le masaţi cu o perie moale, de mai multe ori pe zi.

 Mănuşi cu ulei

Vi se aspresc mâinile iarna? Cumparaţi o pereche de mănuşi chirurgicale de bumbac şi tăiaţi-le vârfurile degetelor. Seara, puneţi-le pe măini şi înmuiaţi-le în ulei de măsline, exact pe porţiunile unde pielea e asprită. Cu vârfurile degetelor libere, le puteţi purta şi în cursul zilei, telefonând, lucrând la calculator sau citind, în vreme ce substanţele vegetale hrănitoare şi calmante pătrund în pielea degradată şi reduc inflamaţia.

 Baie cu lapte

Ca să vă hrăniţi pielea de pe întreg corpul, preparaţi-vă un adaos de baie dintr-un litru de lapte gras ori un pahar de smântână, plus cel puţin trei linguri de miere, dizolvate mai înainte într-o cană de apă clocotită. Turnaţi ingredientele pe rând în apă de baie, încălzită la aproximativ 350C. Dacă vă place, adăugaţi şi câteva picături de ulei eteric. Rămâneţi în cadă minimum cinci minute, dar nu mai mult de douăzeci, apoi ştergeţi-va bine cu prosopul şi băgaţi-va imediat în pat. Grăsimea din lapte hrăneşte pielea, iar mierea îi asigură umiditatea necesară.

 Molid şi migdale contra picioarelor reci

Picioarele reci se pot încălzi cu un masaj de ulei de molid sau ienupar. Va creşte rezistenţa la frig, căci uleiurile eterice activează foarte repede şi durabil circulaţia locală.

Supliment: adăugaţi ulei de migdale în proporţie de 1:10 şi masaţi-vă alternativ labele picioarelor, energic, dar cu blândeţe, timp de câteva minute. Uleiul de migdale catifelează pielea şi împiedică formarea bătăturilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata