Majoritatea bucureştenilor s-ar declara împotriva eutanasierii maidanezilor, dacă duminică ar fi referendum

Majoritatea bucureştenilor ar vota împotriva eutanasierii câinilor maidanezi dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pe această temă, relevă un sondaj efectuat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

Împotriva eutanasierii s-au declarat 43% din persoanele chestionate şi 36% ar fi de acord cu această soluţie radicală. 15% au susţinut că nu s-ar prezenta la o astfel de consultare populară, iar 6% sunt încă nehotărâţi.

În acelaşi timp, 94% din cei chestionaţi spun că nu ar adopta un maidanez pentru a preveni eutanasierea lui, iar 84% afirmă că luarea câinilor de pe străzi este cea mai bună soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. De acord cu sterilizarea şi întoarcerea lor în teritoriu sunt doar 9%.

Numărul persoanelor care susţin adăpostirea câinilor în adăposturi special amenajate (44%) este mai mare decât al celor care se declară pentru eutanasierea lor după 14 zile, timp în care pot fi adoptaţi (35%) sau pentru eutanasierea directă (13%).

Bucureştenii sunt deranjaţi în foarte mare măsură (46%) şi în mare măsură (22%) de câinii fără stăpâni, relevă acelaşi sondaj. 11% se declară deranjaţi în mică măsură de patrupedele de pe străzi, iar 17% în foarte mică măsură sau deloc.

Totodată, cercetarea realizată de Avangarde arată că 77% din bucureşteni nu ar contribui financiar la adăpostirea tuturor câinilor maidanezi în locuri special amenajate. Dintre cei care ar face astfel de donaţii (23% din cei chestionaţi), 25% ar da sub 7 lei, 25% – între 25 şi 50 de lei, iar 12% peste 50 de lei.

În acelaşi timp, relevă studiul, respondenţii s-au declarat mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de activitatea primarului Oprescu în proporţie de 49% şi respectiv 6%, 25% – ‘nemulţumit’, 12% – ‘foarte nemulţumit’, iar 10% – nu au putut aprecia.

Acelaşi sondaj arată că majoritatea bucureştenilor (34%) consideră că lucrurile în Capitală au rămas la fel de la ultimele alegeri locale, 22% cred că s-au schimbat în bine, 27% spun că s-au schimbat în rău, iar 17% nu pot aprecia.

Cercetarea a fost autofinanţată şi realizată în perioada 28 septembrie – 8 octombrie, pe un eşantion de 1.800 de persoane adulte de 18 ani şi peste din Bucureşti, pe baza unor interviuri faţă în faţă. Tipul eşantionului este probabilist, stratificat. Selecţia gospodăriilor s-a făcut după metoda ‘randomroute’, iar cea a persoanelor, după regula ‘persoana care îşi aniversează ziua de naştere cel mai aproape de începutul anului’. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 2,31%, pentru un interval de încredere de 95%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.