Ponta: Fondurile europene pentru 2014-2020, destinate în special atenuării discrepanţelor între regiuni

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, 8 octombrie, că România a fost dezavantajată la împărţirea fondurilor europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020 în raport cu vecinii şi că sumele alocate ţării noastre vor fi direcţionate în special către atenuarea discrepanţelor între diferite regiuni şi judeţe ale ţării.

‘2014-2020 este o perioadă în care România faţă de celelalte ţări din zonă a fost, evident, defavorizată. Raportat la alocare la număr de locuitori, România a primit, cu o populaţie de 21,3 milioane de locuitori, o alocare de 21,4 miliarde de euro pentru fonduri structurale. Deci, cam o mie de euro pentru fiecare locuitor. În timp ce Cehia a primit 2.000 de euro, Ungaria, două mii de euro, Portugalia, 1.900 de euro, Slovacia, 2.200 de euro, Polonia, 1.900 de euro, Lituania, 2.200 de euro, Croaţia, ultima intrată, 1.900 de euro. Evident că suntem dezavantajaţi (…). S-ar fi putut negocia mai bine’, a afirmat premierul la prezentarea în plenul Camerei Deputaţilor a ‘Acordului de parteneriat între România şi UE privind mecanismul financiar multianual 2014-2020’.

El a arătat că direcţionarea de sume importante către reducerea discrepanţelor între regiunile ţării este obligaţia Executivului.

‘Trebuie să ştim care sunt alocările şi cum vom folosi, cu sprijinul dumneavoastră, prin activitatea miniştrilor, fondurile alocate, în special pe zona de coeziune, în perioada următoare. În mod sigur, aceste fonduri, pe politici europene aprobate, pentru că nu este o decizie a Guvernului naţional în totalitate, ci este vorba de marile politice politici europene, aceste sume vor fi folosite în primul rând pentru a încerca să atenuăm gravele discrepanţe între diferite regiuni şi judeţe ale ţării. (…) Obligaţia Guvenului, ca politică europeană, este de a încerca să direcţioneze sume importante tocmai pentru a reduce aceste discrepanţe între diverse regiuni ale ţării şi între diverse regiuni europene’, a subliniat Ponta.

Potrivit şefului Guvernului, sumele din următorul exerciţiu financiar trebuie să fie folosite pentru dezvoltarea infrastructurii.

‘Şi în mod sigur infrastructura rutieră, infrastructura feroviară vor consuma sume importante din alocările ulterioare. În acelaşi timp, pentru continuarea proiectelor de dezvoltare locală, pentru că, într-adevăr, trebuie ca fiecare comună şi fiecare sat din România să aibă canalizare, apă, trebuie să aibă acces la gaze. (… ) Acordul de parteneriat este elaborat în baza tuturor ministerelor care aveau atribuţii în acest sens’, a precizat Ponta.

Premierul a reiterat că pentru următoarea perioadă s-a luat decizia să se păstreze ‘cât mai puţine ministere care au autorităţi de management’.

‘Sigur, Agricultura va păstra autorităţile de management pentru plăţi directe şi pentru dezvoltare rurală, Ministerul Administraţiei Publice şi Ministerul Fondurilor Europene, urmând ca celelalte ministere şi autorităţi să aibă organisme intermediare şi în acest fel o mai bună coordonare. Cred că a fost ideea pe care o ceruse Guvernului şi ministrul Orban, când a venit prima dată. Nu s-a putut realiza atunci, acum putem să o realizăm. Este un model care a dat roade în alte ţări spre care ne uităm şi sunt convins că acest model va funcţiona mai bine’, a apreciat Ponta.

Premierul a mai spus că principalele direcţii pentru perioada 2014-2020 sunt: competitivitatea, oamenii-societatea, infrastructura, resursele, administraţia şi guvernarea.

‘Este foarte important să decidem ca toate proiectele care sunt finanţate din fonduri europene să nu se mai dubleze cu finanţări bugetare. Cer şi am cerut tuturor primarilor, tuturor instituţiilor să se îndrepte în primul rând spre folosirea banilor europeni şi doar acolo unde nu există fonduri europene disponibile să solicite bugetului’, a declarat Victor Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.