EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Ioan Ghişe: Miza proiectului Roşia Montană nu este doar aurul şi argintul, ci şi mineralele şi substanţele rare

Miza proiectului de la Roşia Montană nu o reprezintă doar resursele de aur şi argint, ci o avere estimată de patru ori mai mult, ţinând cont de toate mineralele rare şi substanţele care se găsesc în solul de acolo, a declarat, joi, senatorul PNL Ioan Ghişe, în cadrul Comisiei speciale care analizează proiectul minier.

„Miza acestui proiect este nu doar aurul şi argintul de la Roşia Montană, ci o avere estimată de patru ori mai mult, ţinând cont de toate mineralele rare şi substanţele care se găsesc în solul de acolo. Noi, ca şi politicieni, avem obligaţia ca generaţiilor viitoare să le lăsăm întâi de toate un mediu sănătos şi o ţară dacă nu se poate mult mai bună, cel puţin în condiţiile în care se află acum. Ce vreau să vă rog este să reţinem un aspect foarte simplu: aici este miza ca unii să lase cianurile şi să ia banii şi aurul ţării, iar noi să rămânem cu mediul distrus pe multe generaţii”, a spus Ghişe.

Acesta a afirmat că nu i se pare corect ca Guvernul să plaseze Parlamentului răspunderea proiectului minier.

„Aveţi o răspundere majoră (Comisia specială – n.r.) şi cred că nu este corect ca Guvernul să plaseze Parlamentului ceea ce, potrivit legii, trebuie să facă printr-un contract de stat în interes naţional. (…) Întâi de toate, cred că dumneavoastră veţi ţine cont în raportul pe care îl veţi  întocmi de aspectele de neconstituţionalitate ale proiectului de lege propus de Guvern, precum şi de avizul dat de către Consiliul Legislativ, care demonstrează că proiectul de lege, în forma în care este, are atâtea aspecte de neconstituţionalitate, cât şi incidenţa de încălcare a altor şase legi.

Ca şi cetăţeni români, cred că suntem datori să ţinem cont de faptul că instituţii fundamentale, cum sunt Institutul Geologic Român, Academia Română, Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti, Biserica Ortodoxă, Casa Regală, toate acestea sunt instituţii care spun „nu” actualului proiect„, a adăugat senatorul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata