Lituania ar putea modifica legislaţia în domeniul gazelor de şist

Lituania ar trebui să modifice legislaţia în domeniul gazelor de şist, după ce grupul american Chevron a decis să abandoneze planurile de a efectua lucrări de explorare, a declarat miercuri premierul Algirdas Butkevicius, transmite Bloomberg.

Potrivit premierului, noile proceduri pentru acordarea de autorizaţii de mediu, precum şi planurile vizând majorarea taxelor pentru hidrocarburile de şist sunt motivele care au stat la baza deciziei companiei americane de a-şi retrage oferta pentru explorarea de hidrocarburi neconvenţionale într-un perimetru de 1.800 kilometri pătraţi din vestul Lituaniei.

‘Merită să aruncăm o nouă privire asupra acestor legi în vederea pregătirii şi eventuală anunţării unei noi proceduri de licitaţie’, a declarat Algirdas Butkevicius într-un interviu acordat postului de radio Laisvoji Banga. ‘Nu pot să spun cât va dura acest proces’, a adăugat Butkevicius.

Mica ţară baltică vrea să dezvolte resursele de gaze de şist ca o alternativă la importurile energetice din Rusia. Însă, unele comunităţi locale se opun gazelor de şist motivând că tehnologia de extracţie nu este sigură pentru mediu.

În luna ianuarie a acestui an, Chevron a depus singura ofertă pentru perimetru de 1.800 kilometri pătraţi din vestul Lituaniei, iar în urmă cu o lună guvernul lituanian a acordat companiei americane dreptul de a efectua lucrări de explorare în acea zonă. Marţi însă, Chevron a anunţat că a decis să renunţe la acest proiect.

Potrivit premierului Algirdas Butkevicius, grupul american a fost îngrijorat de propunerile din Parlament vizând majorarea taxelor pentru producţia de hidrocarburi de şist până la 40%, adăugând că ar sprijini reducerea taxelor până la 15% dacă acest lucru ar ajuta la atragerea de investiţii.

‘Temerile nefondate au costat Lituania mai multe milioane de euro sub formă de investiţii şi noi locuri de muncă, precum şi şansa de a atinge independenţa energetică. Sper că în viitor vom adopta decizii mai bune’, a declarat la rândul său ministrul Mediului, Valentinas Mazuronis.

Fracturarea hidraulică este singura tehnică disponibilă în acest moment pentru a extrage gazele de şist. Potrivit activiştilor de mediu, această tehnică ce constă în a injecta în roci, la înaltă presiune, cantităţi enorme de apă cu nisip şi aditivi pentru a elibera gazele poate polua pânzele freatice, fragiliza solul şi chiar favoriza seismele.

În România, compania Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, comuna Pungeşti după ce a obţinut avizele necesare în acest sens. În urma solicitărilor făcute de Chevron la Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui, instituţia a eliberat o primă autorizaţie de construcţie şi amplasare a sondei.

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism la nivelul judeţului Vaslui pentru explorare în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.