EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

MApN: A şasea aeronavă Spartan va intra în dotarea Forţelor Aeriene Române; contractul prevede şapte avioane

O aeronavă de transport scurt-mediu curier de tipul C-27J Spartan va intra în dotarea Forţelor Aeriene Române, fiind destinată intervenţiilor sanitare şi de urgenţă, informează Ministerul Apărării Naţionale.

„Cea de-a şasea aeronavă de transport scurt-mediu curier de tipul C-27J SPARTAN va intra în dotarea Forţelor Aeriene Române. Aceasta va fi echipată pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), fiind destinată intervenţiilor sanitare şi de urgenţă”, precizează MApN într-un comunicat remis miercuri.
Ministerul Apărării Naţionale va face, joi, la sediul Flotilei 90 Transport Aerian, o prezentare a flotei de transport lung şi mediu curier precum şi a elicopterelor IAR 330 Puma ale Forţelor Aeriene. Acestea sunt destinate îndeplinirii misiunilor de evacuare medicală, transportului de trupe şi materiale.

La eveniment vor participa premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi şefului Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă.

Ministerul Apărării Naţionale a încheiat în decembrie 2007 un contract cu firma italiană Alenia Aeronautica, parte a grupului Fin Meccanica, un contract în valoare de 217 milioane euro pentru achiziţia a şapte avioane de tip C-27J Spartan.

„Contractul pentru achiziţia avionului C-27J Spartan a fost semnat între Ministerul Apărării Naţionale şi Alenia Aeronautica SpA în decembrie 2007, iar primele avioane au fost livrate in 2010. Contractul prevede achiziţia a şapte avioane de transport scurt/mediu curier şi un pachet de suport logistic iniţial care va conţine şi simulatorul de zbor. Au fost organizate şi absolvite stagii de pregătire a personalului în Italia, care au inclus instruire teoretică, instruire pe simulator şi în zbor pentru piloţii selectaţi să opereze avionul, precum şi pregătire specializată pentru personalul tehnico-ingineresc (avionică, sistem de propulsie, motoare, armament, celula)”, informează Forţele Aeriene Române pe site-ul www.roaf.ro.

Din anul 2010 şi până în prezent, avioanele de tip Spartan au efectuat mai multe misiune având un număr de peste 2.000 de ore de zbor, au precizatoficiali ai Ministerului Apărării Naţionale.

La momentul încheierii contractului, firma italiană anunţa că acest tip de avion de transport a mai fost comandat de Italia, Grecia, Lituania, Bulgaria şi SUA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata