EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Philippe Gustin: România a făcut mari investiţii pentru securizarea frontierelor şi aderarea la Schengen

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a declarat joi, la Cluj-Napoca, că România a făcut mari investiţii pentru securizarea frontierelor, mai ales a celor aeriene, iar acest aspect trebuie adus în discuţie şi explicat pentru a se lua decizia finală în privinţa aderării României la spaţiul Schengen.

„Problema aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este pur tehnică, iar decizia în privinţa aderării nu aparţine Franţei, ci ansamblului de ţări din Uniunea Europeană”, a spus Philippe Gustin, într-o conferinţă de presă.

Referindu-se la problematica comunităţilor rome, diplomatul francez a subliniat că aceasta este „atât europeană, cât şi românească”, iar fondul chestiunii se referă la „a trăi împreună”.

„Românilor nu le place să se spună că romii sunt români. Iar romii au şi ei o problemă în a accepta să fie români. Cum să fie realizat acel ‘să trăim împreună’ ? În Franţa este acelaşi lucru în privinţa populaţiei rome. Este de lucru pentru a realiza integrarea şi educarea comunităţii rome. Nu se poate rezuma totul la o baghetă magică. Sunt subiecte complicate, care durează de ani. Trebuie să avem politici echilibrate, politici de incluziune socială, în România, Bulgaria, Ungaria, Franţa”, a afirmat diplomatul francez.

Philippe Gustin susţine că „un rol extrem de important revine politicilor de destructurare a filierelor de traficanţi, pentru că azi cea mai mare parte a romilor care se află în Franţa sunt subiectul infracţiunilor de trafic de persoane, sunt exploataţi pentru a cerşi, fura, sau prostitua”.

„Trebuie să se pună capăt acestor reţele care îi exploatează, pentru a putea apoi trece la măsuri de incluziune socială. Franţa este o ţară de primire pentru străini, cu o lungă tradiţie. Suntem o ţară de imigraţie, spre deosebire de România, care este de emigraţie. I-am integrat mereu pe străini, de-a lungul anilor. Dar ceea ce un francez nu poate să accepte este ca un străin aflat pe teritoriul francez să nu respecte legile ţării”, a explicat diplomatul francez.

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, se află joi, la Cluj-Napoca, pentru a se întâlni cu studenţii francezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata