EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

Spionajul informatic: Greenwald va dezvălui documente privind Franţa şi Spania

Jurnalistul Glenn Greenwald care a denunţat spionajul informatic american în Brazilia a afirmat, miercuri, că în prezent lucrează asupra documentelor referitoare la Franţa şi Spania, dintre cele care i-au fost transmise de fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden, informează AFP.

‘Facem jurnalism de mare risc(…) Voi continua să fac acest tip de jurnalism până la publicarea ultimului document’, a declarat în faţa unei comisii a parlamentului de la Brasilia ziaristul american al cotidianului The Guardian, care trăieşte la Rio de Janeiro.

‘Tot ce am avut despre spionajul în Brazilia şi, în prezent, în Franţa, lucrez cu ziare din Franţa şi Spania, le public’, a spus Greenwald, fără să ofere alte detalii, în faţa comisiei braziliene care anchetează acuzaţiile de spionaj al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA (NSA) în Brazilia.

Întrebat dacă deţine şi alte documente şi de ce oferă informaţii treptat, dat fiind că Snowden i-a transmis documentele în urmă cu câteva luni, Greenwald a răspuns: ‘Îmi ia timp ca să înţeleg toate documentele. Imediat ce găsesc un document pe care îl consider interesant să fie publicat, lucrez la el ca să informez publicul cât mai curând posibil’.

El a subliniat că se află în contact permanent şi aproape zilnic cu Snowden care s-a refugiat în Rusia şi fuge din calea justiţiei americane acuzat de spionaj.

În ultimele săptămâni, presa braziliană a publicat, datorită lui Greenwald, documente ale serviciilor secrete americane care dezvăluie spionajul exercitat asupra comunicaţiilor preşedintei Braziliei, Dilma Rousseff, colaboratorilor apropiaţi ai acesteia şi a milioane de brazilieni, dar şi asupra companiilor cum ar fi societatea naţională a petrolului Petrobras.

Ministerul francez de externe a fost, de asemenea, spionat, a afirmat Greenwald de curând.

În luna septembrie, în plenul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Dilma Rousseff a propus un control multilateral al folosirii internetului, în faţa puternicei dependenţe de companii situate în Statele Unite.

Miercuri, ea a anunţat o reuniune internaţională privind controlul internetului, în aprilie 2014 la Rio de Janeiro, la finalul unei întâlniri la Brasilia cu Fadi Chehadé, şeful autorităţii de reglementare a internetului, cunoscută sub sigla ICANN. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata