EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Cum să verifici dacă şefii îţi SPIONEAZĂ calculatorul de serviciu

Peste 50% dintre companiile din România folosesc sisteme de monitorizare a salariaților, cu acordul acestora. Este vorba despre soft-uri care le transmit managerilor date exacte despre timpul petrecut de oamenii lor pe rețele de socializare sau pe diverse site-uri, potrivit realitatea.net.

Conform unui studiu Eurostat, românii sunt pe penultimul loc la productivitate în Europa. Românii sunt lideri în Uniunea Europeană la numărul de ore petrecute la muncă – 41 săptămânal. Același studiu realizat de Eurostat ne spune că tot românii sunt productivi doar în proporție de 49 la sută, față de media unui cetățean european.

Timpul petrecut pe internet este principală cauza a lipsei de interes, spun specialiștii. Ca să repare problemă, majoritatea managerilor apelează la sisteme de monitorizare. Unul dintre soft-uri folosit de peste 500 de companii din România este produs la noi în țara.

Dan Gurghian, manager companie de software: „De exemplu, Facebook. Să vedem… colegă Cătălina a petrecut astăzi 9 minute și 37 de secunde activ, colegul Ionel, 2 minute și 12 secunde… În acest raport vedem că există un grad de productivitate de 46%, un timp neproductiv de 16% și un timp netru de 35%”. 

Așa că mare grijă ce site-uri accesezi. Chiar dacă nu este lângă voi, șeful știe exact când lucrați și când va relaxați.

Legea interzice, însă, folosirea soft-urilor care verifică date personale fără acordul angajatului. Pentru orice fel de monitorizare a activității pe calculator, angajatul trebuie să fie anunțat în prealabil. Totuși, corespondența personală a acestuia nu poate fi accesată de către angajator, decât dacă angajatul îi da de bunăvoie parolele.

Dacă suspectezi că ai în computer un profram-spion, poţi încerca să scanezi rapid calculatorul cu programul de scanare de siguranță Windows Live OneCare, potrivit specialiştilor de la Microsoft.

Există și alte aplicații care detectează programele spion și mulți antiviruși fac asta, dar dacă „scăpa”, poți încerca aplicații specializate gen Spybot și Ad-Aware.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata