EUR
4,85 RON
(+0.06%)
USD
4,36 RON
(-0.07%)
GBP
5,39 RON
(+0.01%)
CHF
4,54 RON
(-0.24%)
BGN
2,48 RON
(+0.16%)
BYN
1,81 RON
(-0.07%)
CAD
3,17 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.07%)
AUD
2,91 RON
(-0.51%)
JPY
0,04 RON
(+0.17%)
CZK
0,18 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.15%)

Peste cinci milioane de acţionari SIF Moldova, datori la CAS fără voia lor

Mai multe milioane de cetăţeni au fost puşi în faţa unui paradox fiscal, ajungând datori la Stat, în urma calităţii de acţionar la SIF, deoarece se află în postura de a plăti o contribuţie de 44 de lei la Casa Asigurărilor de Sănătate, pentru sume între unu şi de 5 lei distribuite ca dividende de societăţile de investiţii financiare, au arătat, joi, reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT), într-o conferinţă pe probleme de fiscalitate.

‘ARSIT a fost sesizat recent în legătură cu aplicarea CASS asupra veniturilor din dividende asupra celor care au calitatea de acţionar la cele cinci SIF, obţinută prin programele de privatizare în masă. Potrivit datelor furnizate de SIF Moldova, există circa 5,5 milioane de acţionari care au dreptul la un dividend net în valoare mai mică de cinci lei pe acţionar. Pentru aceste dividende, indiferent de cât se cifrează ele pe acţionar, SIF-urile au obligaţia să plătească la buget impozitul pentru venituri, indiferent dacă sumele respective sunt plătite efectiv acţionarilor sau nu. Acţionarii, la rândul lor, au de asemenea, de achitat taxe în consecinţă, indiferent dacă şi-au încasat dividendele’, arătă un document distribuit participanţilor de către ARSIT.

În urma acestei situaţii, precizează ARSIT, ANAF a transmis informaţiile despre datornici către Casele de Sănătate, iar acei acţionari pentru care venitul din dividende era venit unic, au primit decizii de impunere din oficiu, expediate de CNAS pentru CASS aferent acestor venituri, arată documentul, în care se precizează că ARSIT a trimis o scrisoare ANAF pentru ‘reanalizarea situaţiei’ şi pentru o modificare legislativă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
2 Comentarii
  1. K2 spune

    ….hmmmmmmmm, Romania mereu surprinzatoare. Legi facute pe genunchi, in Parlament/Guvern. Specialistii lu’ peste. De asta merge totul „ca pe roate ” in Romanikka bananiera Cand aduci specialisti ca Pogea (metalurg), Botis, Chitoiu, si alti neica nimeni la ce sa te astepti.

  2. ty spune

    Pentru cei cu averi se preconizeaza o amnistie fiscala. Pentru cei care iau sau nu 5 lei dividend plata la sanatate dupa minimul pe economie. Doar au votat cu entuziasm acest nemaipomenit USL.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata