Adrian Năstase către clasa politică: Există riscul ca istoria să se repete

Fostul premier Adrian Năstase a dat un avertisment duminică actualei clase politice, afirmând, într-o postare pe blogul personal, că istoria din perioada interbelică a României se poate repeta, cu referire la anii 1920 – 1921.

Năstase a făcut o paralelă a situaţiei actuale cu un „articol interesant” din „Revista vremii”, în numărul din 12 februarie 1922, al Grigore Gafencu despre ‘lupta electorală’, articol scris într-o perioadă în care Gafencu nu împlinise 30 de ani, dar se pregătea să candideze pentru Adunarea Deputaţilor. „El scria atunci ‘ne-am obişnuit să schimbăm parlamentele cum se schimbă prefecţii, administratorii de plasă şi directorii de teatru’. Pe de altă parte, adaugă el: ‘poporul suveran, prins între ‘demagogia’ opoziţiei şi ‘teroarea’ guvernamentală, între făgăduieli şi ameninţări deopotrivă de excesive’ trebuie să aleagă”, a arătat Năstase.

El a continuat cu citate din articolul menţionat, exemplificând că, din păcate, tot atunci ţara nu avea de ales între idei pentru că nimeni nu-i propunea aşa ceva. „‘Ţara va trebui să se mărginească să aleagă oameni’.

De aceea, comentează el, ‘pretutindeni există, în oraşe ca şi la sate, o dezamăgire adâncă şi amară’, deoarece în locul speranţelor şi iluziilor a rămas peste tot o uriaşă oboseală. El vorbeşte despre avântul extraordinar al partidului lui Averescu de după război (era vizată, în special, perioada 1920-1921) dar şi despre eşecul său – datorat ‘şacalilor politici – oportuniştii şi lichelele’.

‘Alegerea între partizani era anevoioasă şi s-a făcut greşit. Administraţia ţării a fost împănată cu elemente netrebnice şi necinstite. Şi tot ce rămânea de dezorganizat, a fost dezorganizat’. Am preluat aceste comentarii despre viaţa politică românească, de acum aproape un secol, pentru a sublinia că există riscul de a repeta istoria”, a subliniat fostul premier. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.