Vladimir Mănăstireanu (ANSVSA): Normele privind gestionarea câinilor fără stăpân nu urmăresc eutanasierea acestor animale

Normele metodologice de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân nu urmăresc eutanasierea acestor animale, ci noi standarde de viaţă pentru câinii fără stăpân, precum şi siguranţa populaţiei, a declarat duminică,  preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Mănăstireanu.

 ‘Prin aceste norme metodologice pe care le-am elaborat, oferim noi standarde de viaţă câinilor fără stăpân şi, pe de altă parte, oferim siguranţa populaţiei vizavi de circulaţia liberă a câinilor fără stăpân. Nu eutanasierea este scopul acestor norme metodologice. Încercăm să spunem foarte clar care sunt etapele după capturarea câinilor fără stăpân şi anume adopţia, adopţia la distanţă, recuperarea câinilor care deja au un stăpân, dar au fost pierduţi”, a precizat Mănăstireanu.

Acesta a subliniat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, modificată în luna septembrie prin Legea nr. 258/2013, stipulează termenele în care câinii pot fi ţinuţi în adăposturi, însă şi aceste termene sunt orientative.

‘Sunt termene clare stipulate în Ordonanţa 15572001, respectiv între 7 şi 14 zile, în care câinii pot fi ţinuţi în adăposturi, însă acestea sunt termene orientative. După 14 zile, câinele nu va fi eutanasiat pentru că se încearcă, pe cât posibil, păstrarea lui în adăpost prin mai multe metode, iar una dintre ele este adopţia la distanţă. Cei care adoptă la distanţă pot lua un număr nelimitat de câini, bineînţeles plătind o taxă lunară stabilită de Consiliile Locale. De asemenea, oferim posibilitatea Consiliilor Locale ca în adăposturile unde sunt locuri suficiente de cazat animalele să le poată păstra pe toată durata vieţii”, a explicat şeful ANSVSA.

În prezent, Autoritatea Veterinară face toate demersurile pentru deschiderea adopţiilor internaţionale de câini din România, iar în acest sens se încearcă şi reducerea perioadei de şase luni în care câinii trebuie să stea sub observaţie.

‘Noi ca Autoritate facem toate diligenţele necesare ca să deschidem adopţiile internaţionale. În acest sens, în perioada 7-11 octombrie 2013, a avut loc o misiune a serviciilor veterinare din Norvegia, care a fost axată pe bunăstarea câinilor fără stăpân şi de a oferi persoanelor din străinătate posibilitatea de a adopta câini din România. Aici discutăm şi de posibilitatea de a reduce perioada de şase luni în care trebuie să stea sub observaţie un câine ca să poată fi adoptat internaţional. Vom încerca să facem acest lucru şi cu alte autorităţi veterinare din Europa”, a adăugat preşedintele ANSVSA.

Potrivit sursei citate, eutanasierea câinilor fără stăpân se va practica în ultimă instanţă, dar în primul rând la câinii bolnavi incurabili şi a celor care nu mai pot fi trataţi dacă au o boală contagioasă. În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate persoanelor care nu respectă legea, maltratează câinii fără stăpân, Mănăstireanu a subliniat că acestea sunt cuprinse în alte acte normative elaborate de Autoritate şi vizează chiar şi privarea de libertate.

‘Există şi sancţiuni pentru cei care maltratează câinii fără stăpân, ei fiind pasibili şi de închisoare. Nu am stabilit în aceste norme cuantumul sancţiunilor în momentul în care vor fi făcute controale pe bunăstarea animalelor în general sau în adăposturi, dar acestea există în alte acte normative ale ANSVSA”, a menţionat şeful ANSVSA.

Proiectul normelor metodologice de aplicare a programului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost publicat, vineri, integral, pe pagina de internet a Autorităţii, pentru consultare, urmând ca, în termen de 10 zile, ONG-urile şi persoanele interesate să vină cu observaţii.

‘Acum aşteptam din partea cetăţenilor şi a ONG-urilor de profil observaţii la aceste norme care vor sta 10 zile pe site pentru consultări. Dacă observaţiile sunt pertinente vor fi luate în considerare, iar dacă nu, proiectul va rămâne sub forma actuală. În elaborarea lui noi am luat în considerare şi recomandările Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) specifice animalelor fără stăpân (…) În actul normativ se spune clar că, în 15 zile, se emit aceste norme metodologice de aplicare a OUG 155/2001 cu modificările ulterioare, în 45 de zile trebuie emise şi normele metodologice privind sterilizarea şi identificarea câinilor care au stăpân, iar în 60 de zile trebuie adoptate de către Guvern (…) Noi încercăm ca, până la finele lunii octombrie, să terminăm toate normele metodologice şi să facem un singur act normativ care să meargă către Guvern”, a spus preşedintele ANSVSA.

Proiectul menţionat reglementează, printre altele, care sunt structurile implicate în gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv structurile publice locale, condiţiile de funcţionare a adăposturilor publice, precum şi a celor care aparţin asociaţiilor pentru protecţia animalelor, documentele şi informaţiile care trebuie să existe obligatoriu în adăposturile publice pentru câinii fără stăpân şi în adăposturile asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor, procedurile privind capturarea, transportul şi adăpostirea câinilor fără stăpân, dar şi examinarea medicală a câinilor bolnavi incurabil.

Totodată, nu lipsesc prevederile referitoare la sterilizarea şi vaccinarea câinilor, menţinerea igienei de către deţinători, eutanasierea câinilor fără stăpân şi neutralizarea cadavrelor, dar şi controlul activităţii de gestionare a câinilor fără stăpân de către instituţiile având competenţe în constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor. Proiectul prevede şi faptul că eutanasierea se va decide numai în urma unei evaluări individuale, cu respectarea strictă a normelor de protecţie a animalelor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.