EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

DNA: 9 persoane urmărite penal pentru acţiuni infracţionale de influenţare a deciziilor privind insolvenţa Realitatea Media

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de 9 persoane, printre care şi Fabian Schwartzenberg, pentru că au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în procedura insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC ‘Realitatea Media’ SA şi preluării controlului asupra acestei.

 Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni , până în acest moment al cercetărilor, s-a început urmărirea penală faţă de Fabian Schwartzenberg, Daniela Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe, Carmen Stăncescu, referitor la implicarea acestora în fapte care se circumscriu infracţiunilor de spălarea banilor, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora în cursul anilor 2011 şi 2012, învinuiţii – aparent acţionari majoritari sau acţionari minoritari – au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC ‘Realitatea Media’ SA şi preluării controlului asupra acesteia.

„Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenţei, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenţei Comitetului Creditorilor al societăţii aflate în insolvenţă şi a numărului de membri”, susţin procurorii.

DNA precizează că demersurile infracţionale au fost derulate pe două paliere.

„Pe un palier, demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC ‘Realitatea Media’ SA şi, sub pretextul finanţării acesteia, prin mărirea succesivă a creanţei (prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate), a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanţelor cu 52% din totalul creanţelor şi a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC ‘Realitatea Media’ SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că, pe un alt palier, demersurile infracţionale au fost derulate şi de alte persoane – acţionari minoritari -, care, în complicitate cu persoane fizice şi persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin interpuşi, au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului. Faptele au fost desfăşurate în acelaşi scop al obţinerii unor foloase băneşti.

În cauză se efectuează cercetări penale şi faţă de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar şi cu alte fapte.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat luni percheziţii domiciliare la 35 de adrese din municipiul Bucureşti, fiind vizaţi apropiaţi ai omului de afaceri Elan Schwartzenberg.

„Procurorii DNA – Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală complexă ce vizează săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care: trafic de influenţă, spălarea banilor proveniţi din evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, delapidare, în care sunt implicate peste 30 de persoane fizice şi mai multe persoane juridice”, se arăta într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES luni dimineaţă.

Potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, suma care face obiectul spălării de bani este de peste 1.000.000 euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata