Poluarea aerului creşte riscul de naştere a unor bebeluşi cu greutate scăzută

Poluarea aerului creşte riscul pentru femeile însărcinate de a naşte bebeluşi cu greutate scăzută sau cu perimetrul cranian mai mic. Aceasta este concluzia unui studiu european efectuat pe un număr de 74.000 de femei însărcinate, publicat marţi şi citat de AFP.

Expunerea femeii însărcinate la poluanţi atmosferici şi la traficul rutier creşte semnificativ riscul de întârziere a dezvoltării fătului, inclusiv la niveluri mai mici decât cele reglementate de directivele Uniunii Europene privind calitatea aerului, notează autorii acestui studiu, publicat în revista de specialitate The Lancet Respiratory Medicine.

Citeste si:  Ucraina, Moldova, Georgia - un câştig pentru Uniunea Europeană?

UE a fixat un nivel de 25 de micrograme pe metru cub în medie, pe an, pentru particulele fine. Acestea provin, printre altele, de la gazele de eşapament, sistemele de încălzire şi activităţile industriale, precizează agenţia de presă franceză.

Greutatea scăzută a unui copil născut la termen (sub 2,5 kg după 37 de săptămâni de sarcină) este asociată cu probleme respiratorii în copilărie şi alte boli mai târziu în viaţă, precum diabetul, obezitatea sau problemele cardiace.

Nu este ‘neapărat cauza, însă este un semn că ceva nu a mers bine în timpul sarcinii’, subliniază, referitor la poluare, un coautor al studiului, Remy Slama, director de cercetare la Inserm (institut public de cercetare medicală, Grenoble, Franţa).

Citeste si:  Eurodeputaţii cer o implicare sporită a CE în ajutorarea persoanelor fără adăpost

Cercetătorii au observat, de asemenea, o diminuare a perimetrului cranian, ‘ceea ce ridică întrebări cu privire la efectul poluării asupra neurodezvoltării, pe plan cognitiv sau comportamental’, după cum a relevat Remy Slama.

‘Aceste rezultate sugerează că un procent important din cazurile de bebeluşi cu greutate scăzută la naşterea la termen ar putea fi evitat în Europa dacă poluarea aerului urban, mai ales particulele fine, s-ar diminua’, a apreciat cercetătorul, potrivit France Presse.

Scăderea nivelului de particule fine la 10 micrograme pe metru cub (valoarea-ţintă anuală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) ar permite evitarea a 22% din cazurile de bebeluşi cu greutate redusă, estimează cercetătorii.

Citeste si:  Mortalitatea albinelor este mai ridicată în nordul Europei decât în sud

Pentru această cercetare, autorii au adunat şi examinat rezultatele a 14 studii efectuate în 12 ţări europene, la care au participat peste 74.000 de femei care au născut un singur copil între 1994 şi 2011, precum şi datele unui studiu european privind efectele poluării atmosferice (ESCAPE). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close