După inaugurarea podului Calafat-Vidin au apărut primele semne de revitalizare a zonei

După inaugurarea podului Calafat-Vidin au apărut primele semne de revitalizare a mediului de afaceri din zonă, a declarat prefectul Vidinului, Krîstio Spasov, care s-a întâlnit cu ambasadorul României în Bulgaria, Anton Păcureţu.

Cei doi au discutat, luni, despre stimularea cooperării între regiunile riverane Dunării şi în special despre cea între districtul Vidin şi judeţul Dolj în vederea următorii perioade de programare a UE, 2014-2020.

Prefectul Vidinului şi ambasadorul României au căzut de acord să fie creat un grup de lucru format din experţi români şi bulgari care să lucreze asupra proiectelor comune menite să încurajeze schimburile economice, sociale şi culturale între cele două ţări. Ca parteneri vor fi atraşi camerele de comerţ şi industrie din Vidin şi Craiova, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi organizaţii neguvernamentale. Cu ajutorul lor vor fi organizate diferite forumuri de afaceri pentru stimularea parteneriatului în sectorul public şi în cel privat.

„Avem o frontieră dunăreană lungă şi trebuie să activăm şi mai mult legăturile între noi. Împreună suntem mai puternici şi trebuie să atragem mai multe investiţii europene în următoarea perioadă de programare”, a spus ambasadorul Anton Păcureţu. El a subliniat perspectivele de colaborare în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria şi în cadrul Strategiei Dunării. Diplomatul a evidenţiat importanţa pregătirii unor proiecte „de oglindă” pentru îmbunătăţirea navigaţiei pe Dunăre, modernizarea porturilor şi arterelor rutiere, pentru protecţia mediului, dezvoltarea învăţământului şi pentru comunicaţiile între regiunile.

În Vidin este bine dezvoltată producţia de legume, iar în zona Craiovei industria prelucrătoare, a menţionat diplomatul român, sugerând o posibilitate de cooperare. El şi-a exprimat sprijinul pentru crearea unui centru cultural român în Vidin după modelul reprezentanţei culturale a Vidinului în Calafat. Anton Păcureţu s-a pronunţat şi pentru dezvoltarea relaţiilor academice prin colaborarea între Vidin şi Universitatea din Craiova.

În timpul vizitei sale la Vidin, ambasadorul Anton Păcureţu a subliniat şi faptul că România este cea de-a treia piaţă de export din UE pentru producătorii bulgari, după Germania şi Italia. Volumul de afaceri între cele două ţări a depăşit 3,5 miliarde de euro pe an în ultimii 2-3 ani, iar peste un milion de turişti români vizitează Bulgaria. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.