EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Economia românească are potenţialul de a deveni „tigrul” Balcanilor, consideră Democracy Institute

România este văzută de analiştii occidentali ca un pariu mai bun pentru comunitatea de investiţii decât multe dintre statele vecine, conform unui raport al Democracy Institute din Washington intitulat „Tigru balcanic sau fundătură din Balcani? Ameninţările de astăzi la adresa viitorului economic al României”.

Potrivit autorilor raportului, opinia larg răspândită în Occident este că românii sunt un popor sărac care trăieşte într-o ţară înapoiată. Însă, în termeni macroeconomici, România a făcut progrese semnificative, în special în ultimii ani. De exemplu, potrivit ‘The Economist’, România are în prezent un PIB-ul per capita de 8.070 de dolari, în creştere semnificativă faţă de 7.225 de dolari per capita în urmă cu câţiva ani.

Graţie progreselor considerabile făcute în ultimii ani, perspectiva economică a României este foarte încurajatoare, consideră la rândul său Grzegorz Konieczny, vicepreşedinte Franklin Templeton. De exemplu, cheltuielile guvernamentale se situează la 36% din PIB, un nivel sănătos comparativ cu multe state europene şi economii emergente. De asemenea, într-un raport recent, Economist Intelligence Unit prognoza că în acest an economia românească va înregistra o creştere de 2,4%, în condiţiile în care în primul trimestru România a avut a treia mare creştere economică din UE.

În plus, în primele şapte luni ale anului deficitul bugetar al României a coborât până la 0,98% din PIB, faţă de o ţintă anuală de 2,3% din PIB, iar şi mai important România a înregistrat pentru prima dată un excedent al contului curent. De asemenea, România dispune şi de un alt avantaj faţă de ţările din regiune datorită nivelului relativ scăzut al cotei unice de impozitare,

‘Dacă datele fundamentale solide al României sunt cuplate cu dorinţa Guvernului de a implementa reforme (în special în sectoarele cheie precum energia şi transporturile) credem că ţara are potenţialul de a deveni unul dintre liderii Uniunii Europene în termeni de creştere economică’, susţine Grzegorz Konieczny vicepreşedinte Franklin Templeton.

Raportul precizează că premierul Victor Ponta va vizita SUA în următoarele zile pentru a explica avantajele comparative ale României unora dintre principalele companii americane.

‘Alegerile pe care România le va face în următoarele săptămâni şi luni vor avea consecinţe tangibile şi serioase asupra economiei sale şi asupra poziţiei sale în ordinea economică internaţională’, se mai arată în raportul Democracy Institute.

Potrivit acestui raport, România se confruntă cu alegerea între două drumuri politice: unul duce către o economie de tip tigru, prosperă şi bazată pe piaţă, construită pe baze solide, cealaltă duce către o Românie cu statutul şi condiţiile unei fundături balcanice, cu o conducere coruptă, care guvernează peste o populaţie sărăcită.

„În termeni macroeconomici, România a înregistrat un avans semnificativ. Cu o creştere solidă a PIB, o rată redusă a inflaţiei şi un deficit bugetar care poate stârni invidia multor state ale UE, situaţia actuală a României s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii an, punând bazele unei fundaţii pe care viitorul economic al ţării poate fi edificat”, mai scrie raportul.

Acesta semnalează, totodată, că eforturile premierului Victor Ponta de a creşte transparenţa şi de a se angaja într-o combatere mai eficientă a corupţiei ar putea creşte încrederea investitorilor internaţionali în mediul românesc de afaceri.

„Premierul Ponta susţine un model de creştere economică bazat pe investiţii, mai puţine taxe, mai puţină birocraţie, privatizare, bugete echilibrate, cheltuieli guvernamentale disciplinate”, arată documentul emis de „Democracy Institute”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Toate bune si frumoase, din punct de vedere macroeconomic, dar din punctul de vedere al omului de pe strada situatia economica individuala s-a inrautatit prin scaderea puterii de cumparare, dovada fiind scaderea cantitatiii de bunuri achizitionate de populatie. Aceasta stare de fapt eu consider ca se datoreaza in primul rand bancilor care au dat imprumuturi cu dobanzi nerusinate, dar mascate in tot felul de contracte alambicate in cadrul unei piete cu oameni fara prea multa eucatie eonomica (multi nu stiau decat de batranul CAR), cat si guvernelor succesive care nu au luat nici o masura impotriva acestor abuzuri. O alta cauza este presiunea europeana de a creste valoarea produselor energetice la nivelul pietei comune, fara a tine cont ca venitul mediu al romanilor este la 1/10 din cel al restului europenilor, ceea ce impovareaza fantastic bugetul familial. Si aici sunt tot guvernantii de vina ca n-au siut sa fie mai bataiosi in negocieri. De fapt n-au avut interes sa fie mai bataiosi, pentru ca „prostimea” Romaniei a fost condusa doar de oameni pentru care un buget limitat n-a fost niciodata o problema

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata