EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Amber Lyon, reporter de investigaţie: „CNN mă silea să includ în reportajul meu ceea ce ştiam că erau minciuni ale guvernului”

„În vremurile în care minciuna devine universală, a spune adevărul este un act revoluţionar” (George Orwell).

„Am văzut cu ochii mei că ceea ce pretinde acest regim (din Bahrain) sunt minciuni şi nu puteam să cred că CNN mă silea să includ în reportajul meu ceea ce ştiam că erau minciuni ale guvernului” – Amber Lyon.

„Celor care privesc la televizor sau pe internet li se oferă puţine indicii referitoare la faptul că programele respective nu sunt ştiri, ci mai degrabă o exploatare infomercială a credibilităţii deja câştigată de CNN” – Myles Smith.

Probabil că mai există încă mulţi oameni care cred că ştirile care se difuzează la cele mai importante canale mass-media sunt imparţiale şi nu există în spatele lor nicio tendinţă de manipulare a opiniei publice. Există însă multe dovezi că nu este aşa.

De curând, un fost reporter de investigaţii al CNN, Amber Lyon, a făcut public faptul că în ultima perioadă în care a lucrat la respectivul post TV a primit indicaţii să difuzeze ştiri false şi să excludă din reportaje ştiri reale pe care administraţia SUA nu le dorea, toate acestea cu scopul de a manipula opinia publică pentru a susţine declanşarea unei agresiuni împotriva Siriei şi Iranului.

Ea a afirmat că principalele canale media din SUA acţionează în mod intenţionat pentru crearea unei propagande împotriva Iranului, şi a arătat că acelaşi scenariu a fost folosit şi înainte de invadarea Irakului. De asemenea, jurnalista a subliniat faptul că CNN primeşte bani de la guvernul SUA, precum şi de la alte guverne, în schimbul modificării conţinutului ştirilor care sunt transmise.

Amber Lyon a demascat toate aceste manevre într-un interviu oferit unui post de radio american, arătând starea de degradare a eticii jurnalistice. În acest context s-a discutat şi episodul Bahrain, iar jurnalista a declarat că a existat o sumă care a fost plătită pentru modificarea conţinutului ştirilor referitoare la Georgia, Kazahstan şi alte state, şi a mai spus că aşa numita luptă împotriva terorismului a fost introdusă ca un pretext pentru a neutraliza jurnalismul investigativ în SUA.

De asemenea, reportera a mărturisit că după ce a realizat reportajul despre Bahrain, departamentul ei de investigaţii a fost „reorganizat”, iar obligaţiile financiare pe care postul le mai avea faţă de ea după ce a fost concediată au fost folosite pentru a se obţine tăcerea ei.

 

  • Cine este Amber Lyon?

Amber este o tânără jurnalistă plină de curaj şi entuziasm care în 2010 a obţinut două premii importante pentru reportajele făcute. În iulie 2010, Amber Lyon a fost primul jurnalist care a transmis în direct modul în care era deversat petrolul în adâncime, petrol care nu mai putea fi curăţat din apele oceanelor. Acest reportaj din golful Mexic a contribuit la câştigarea de către CNN a unui premiu Peabody.

Tot în 2010, Lyon a investigat un caz de trafic sexual de minori din SUA, pe site-ul restricţionat denumit Craigslist. Ca urmare a investigaţiilor realizate şi aduse la cunoştinţa publicului de către Lyon, procurorii generali din 17 state au trimis o scrisoare în care cereau acestui site desfiinţarea serviciilor pentru adulţi, citând în respectiva scrisoare fragmente din investigaţia lui Lyon. Ca urmare, Craigslist a închis secţiunea respectivă, iar reportera a primit un premiu Gracie pentru activitatea femeilor în mass-media.

În 2011, Amber Lyon a făcut parte din echipa trimisă în Bahrain de către CNN pentru a examina utilizarea mass-media şi a tehnologiei bazate pe internet în vederea facilitării operaţiunilor „Primăverii arabe” şi a revoluţiilor din Bahrain, Tunisia şi Egipt.

Materialul rezultat a fost intitulat iRevolution: luptători online ai Primăverii arabe. Documentarul a primit medalia de aur la Festivalul Internaţional de Televiziune şi Film de la New York. Amber Lyon, împreună cu producătorul Taryn Fixel, au fost nominalizaţi pentru premiul Livingston, secţiunea Tineri Jurnalişti, pentru munca lor la acest documentar. Dar acest documentar premiat nu a fost NICIODATĂ difuzat pe CNN Internaţional (CNNi).

 

  • Ce s-a petrecut în Bahrain cu echipa CNN

Înainte de a ajunge în Bahrain, echipa de filmare a făcut aranjamentele necesare pentru a beneficia de asistenţă şi suport din partea localnicilor pentru cele 8 zile de lucru planificate. Interviurile au fost stabilite cu diferite persoane care au fost de acord să participe la documentar, urmând să vorbească despre neliniştile populaţiei şi dorinţele lor de schimbare a guvernării în regiune.

În timp ce se pregăteau pentru interviuri, după ce au ajuns la locul de filmare, cei din echipa CNN au descoperit că majoritatea persoanelor contactate se ascunseseră sau refuzau cu vehemenţă să participe la interviuri datorită fricii de represalii din partea regimului respectiv. Cei puţini care au acordat totuşi interviuri au fost ulterior persecutaţi de forţele de securitate ale regimului din Bahrain, persecuţiile incluzând acuzaţii criminale, pierderea serviciilor şi distrugerea locuinţelor prin incendiere.

Activistul pentru drepturile omului Nabeel Rajab a fost acuzat de crime la puţin timp după ce a vorbit cu echipa CNN. Unui medic care a făcut un tur al oraşului cu echipa CNN şi a aranjat întâlniri cu opozanţi ai guvernului, Saeed Ayyad, i s-a dat foc la casă. Unul dintre localnicii care au lucrat cu ei a fost concediat la 10 zile după aceea.

Persoanele din Bahrain de la care s-au obţinut interviuri erau doctori, pacienţi şi civili. Aceştia i-au relatat lui Lyon cum au fost torturaţi de forţele de securitate din Bahrain în timpul unei reprimări severe a unor proteste şi în timpul asaltului realizat asupra spitalului principal la ţării.

Lyon a făcut la rândul ei investigaţii şi a raportat utilizarea sistematică de gaze lacrimogene ca armă de control al populaţiei. Ea a afirmat că, deşi gazul lacrimogen este aprobat de ONU ca măsură de menţinere a păcii, utilizarea lui excesivă a produs sufocarea protestanţilor. În interviurile realizate după reportaje, Lyon a spus că se teme de faptul că răspândirea gazului lacrimogen şi ziua şi noaptea va avea consecinţe pe termen lung asupra sănătăţii oamenilor din Bahrain.

Dar nu numai localnicii care au acordat interviuri sau au ajutat în vreun fel echipa CNN au suportat represaliile forţelor de securitate, ci chiar şi echipa de televiziune, care a fost reţinută în mod violent de către agenţii regimului în faţa casei lui Rajab.

Aşa cum descriau chiar ei la întoarcerea în SUA, „20 de oameni înarmaţi până în dinţi, ale căror feţe erau acoperite cu măşti, au sărit din vehicule militare şi au îndreptat mitralierele asupra noastră, forţându-ne să ne aşezăm la sol.  Forţele de securitate ale regimului ne-au confiscat camerele şi ne-au şters fotografiile şi înregistrările video, apoi ne-au reţinut şi ne-au interogat timp de 6 ore”. În dimineaţa zilei următoare, ziarele din Bahrain scriau că ceea ce spunea Amber Lyon în legătură cu incidentul erau „scorniri inimaginabile”. „Aceasta a demonstrat cât de mult putea regimul să mintă.” – spunea Amber Lyon.

  • La întoarcere…

După întoarcerea din Bahrain, în aprilie 2011, Lyon a apărut la CNN de mai multe ori pentru a relata atât ceea ce li se petrecuse jurnaliştilor cât şi ceea ce li se petrece oamenilor din Bahrain, dorind să arate brutalitatea regimului faţă de propriii cetăţeni, chiar faţă de medicii şi asistentele care ajutau protestatarii. Ea a spus că nu a vrut să aştepte până ce documentarul va fi difuzat pentru a alerta lumea asupra a ceea ce se petrece în Bahrain.

Lyon nu a fost deloc susţinută de oficialii CNN, care au declanşat o presiune continuă asupra ei pentru a o forţa să includă în transmisiile pe care le realiza şi declaraţiile regimului din Bahrain care infirmau ceea ce Lyon văzuse cu ochii ei.

După ce echipa lui Lyon s-a întors din Bahrain, CNN nu a mai avut corespondenţi care să transmită regulat despre violenţa care creştea în regiune. În email-urile către producătorii şi executivii ei, Lyon a cerut în mod repetat să se întoarcă în Bahrain. Cererile sale au fost ignorate şi nu a mai fost trimisă acolo.

Ea a urmărit să acopere această lipsă de informaţii de la faţa locului intervievându-i pe unii activişti pe Skype, în tentativa sa „de a menţine Bahrain-ul în rândul ştirilor”. Documentarul realizat de Amber Lyon și echipa sa în Bahrain nu a fost difuzat nici măcar o singură dată pe CNNi, chiar dacă pericolul la care au fost supuşii jurnaliştii şi sursele lor a fost considerabil. Mai mult, CNNi nu a dat nicio explicaţie pentru aceasta, nici măcar propriilor angajaţi.

În martie 2012, Lyon a fost dată afară din CNN, cu justificarea că reţeaua doreşte externalizarea documentarelor de investigație.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata