EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind combaterea utilizării neautorizate de către deţinuţi a telefoanelor mobile

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, potrivit unui comunicat de Biroul de presă al Executivului.

Proiectul de act normativ adoptat de Guvern reglementează colaborarea între Ministerul Justiţiei, prin ANP, şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în vederea combaterii ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice generate de folosirea neautorizată de deţinuţi a dispozitivelor de comunicare la distanţă, în principal a telefoanelor mobile.

Ministerul Justiţiei precizează, într-un comunicat transmis miercuri, că, potrivit prevederilor legale în vigoare, persoanelor private de libertate nu le este permisă deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanţă şi acestea pot efectua convorbiri de la posturile telefonice puse la dispoziţie de ANP.

„Deşi persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanţă, interesul acestora în ceea ce priveşte introducerea în locurile de deţinere şi utilizarea telefoanelor mobile în sistemul penitenciar poate fi determinat, între altele, de factori ca: posibilitatea coordonării grupărilor de criminalitate organizată sub forma continuării activităţii infracţionale; posibilitatea influenţării proceselor aflate pe rolul instanţelor; posibilitatea coordonării unor acţiuni împotriva administraţiei penitenciare; asigurarea posibilităţii impunerii ca lideri informali în rândul deţinuţilor.

În majoritatea cazurilor telefoanele mobile introduse în penitenciare oferă o conexiune simplă către activitatea infracţională pe care a avut-o înainte de încarcerare persoana privată de libertate. De asemenea, dezvoltarea noilor tehnologii de comunicare, precum şi creşterea performanţelor echipamentelor utilizate de către reţelele de comunicaţii mobile, concomitent cu reducerea dimensiunilor terminalelor utilizate, fac din ce în ce mai prezent şi riscul săvârşirii infracţiunilor prin intermediul telefoanelor mobile şi a conexiunilor internet”, susţine MJ.

Iniţiatorul proiectului subliniază că, în urma analizelor specialiştilor în domeniu, s-a concluzionat că soluţia optimă pentru a se realiza o împiedicare efectivă şi completă a utilizării dispozitivelor de comunicare la distanţă în cadrul perimetrelor destinate executării pedepselor privative de libertate o reprezintă blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor ANP.

„Sistemele destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor vor fi folosite numai pentru prevenirea şi detectarea utilizării în perimetrele penitenciarelor a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii printr-un dispozitiv utilizat pentru comunicare, inclusiv telefoanele mobile. Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor are la bază perturbarea electromagnetică a radiocomunicaţiilor.

Soluţia tehnică identificată pentru crearea perturbaţiilor electromagnetice este integrată într-un sistem a cărui funcţionare poate fi monitorizată de la distanţă. Sistemul  este compus dintr-o combinaţie specifică mai multor tipuri de aparate şi, după caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate şi destinate utilizării permanente pentru blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea ANP”, precizează MJ.

De asemenea, proiectul statuează că instalarea, punerea în funcţiune şi utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor se realizează cu avizul ANCOM, pentru fiecare amplasament ori loc în care urmează a se utiliza un astfel de sistem.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a solicitat tot miercuri Executivului adoptarea de măsuri urgente pentru asigurarea logisticii şi finanţării necesare stopării intrării în penitenciare a obiectelor interzise şi a continuării activităţilor infracţionale din detenţie.

„Lipsa instalaţiilor de bruiaj – o soluţie tehnică la îndemână, dar a cărei aplicare este refuzată din raţiuni greu de înţeles – şi a aparatelor de control – cele câteva existente sunt, cu puţine excepţii, fie nefuncţionale, fie neautorizate – creşte exponenţial riscul pentru siguranţa penitenciarelor şi goleşte de sens finalitatea actului de justiţie reprezentat de aplicarea pedepsei privative de libertate. Cu sprijinul Guvernului României, infractorii sfidează din penitenciar în mod direct victimele infracţiunilor, dar şi românii care plătesc taxe şi impozite pentru a fi în siguranţă”, a susţinut într-un comunicat de presă Florin Şchiopu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din ANP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata