EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Israel: Shimon Peres şi Benjamin Netanyahu, în dezacord cu privire la negocierile cu palestinienii

Preşedintele israelian Shimon Peres şi premierul Benjamin Netanyahu şi-au manifestat miercuri dezacordul cu privire la negocierile cu palestinienii, în timpul unei ceremonii în memoria fostului premier Yitzhak Rabin, asasinat în 1995, relatează AFP.

‘Cei care-şi fac iluzii cu privire la faptul că statu-quo-ul dintre palestinieni şi noi poate continua vor fi victime ale propriilor iluzii’, a avertizat preşedintele Peres, în prezenţa premierului Netanyahu, în timpul ceremoniei anuale organizate la cimitirul de pe Muntele Herzl din Ierusalim, unde este înmormântat Yitzhak Rabin.

‘Liderii politici sunt judecaţi prin obiectivele pe care le stabilesc pentru poporul lor şi prin modul în care ating aceste obiective, chiar şi atunci când realitatea este dificilă’, a adăugat Peres.

‘Rabin a fost asasinat, însă nevoia de a lua decizii istorice persistă (…). Pacea nu este un lux’, a insistat preşedintele Peres, unul dintre principalii artizani ai acordurilor de la Oslo semnate între Israel şi Organizaţia de Eliberare a Palestinei (OEP), în 1993, pe când era ministru al afacerilor externe în guvernul condus de Yitzhak Rabin.

După douăzeci de ani, negocierile de pace reluate la sfârşitul lunii iulie sub egida Statelor Unite, după aproape doi ani de stagnare, nu au pentru moment niciun rezultat concret.

Premierul Benjamin Netanyahu, care s-a opus acordurilor de la Oslo, i-a răspuns preşedintelui Peres: ‘Aţi afirmat pe bună dreptate că am făcut pace cu duşmanii, însă am făcut pace cu duşmanii care doresc pacea’. ‘Inamicii care nu doresc pacea şi vor să ne şteargă de pe hartă nu sunt candidaţi la pace’, a adăugat premierul israelian, referindu-se la liderii palestinieni.

‘Trebuie să ne asigurăm că nu cedăm acestor duşmani nicio bucată din terenurile care se află în centrul Israelului’, a avertizat Netanyahu, care şi-a înăsprit recent tonul la adresa palestinienilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata