Minunata sănătate a copiilor nevaccinaţi

Cu ceva timp în urmă, în aprilie 2009 mai exact, am fost invitată să vorbesc la o conferinţa despre vaccinare. Rândul meu venea după ce vorbeau 2 dintre cei mai buni speakeri pe care îi are Franţa pe acest subiect , jurnalista Sylvie Simon şi biologul Michel Georget. Îi mai ascultasem şi cu alte ocazii şi îmi devenise absolut clar că cel mai bine este să stai cât mai departe posibil de vaccinuri. […).

Ca şi pediatru şi homeopat calificat să vorbesc despre acest subiect, am decis că împreună cu prietenii mei Sylvie and Michel, să susţinem o conferinţă numită „Minunata sănătate a copiilor nevaccinaţi”. Mai târziu vom dezvolta totul într-o carte care va analiza diverse opţiuni considerate de familiile care nu-şi vaccinează copiii, inclusiv despre naşterea acasă, alăptarea, terapii simple şi eficiente, mâncarea sănătoasă, un mediu liniştit de viaţă şi încrederea în capacitatea organismului de a se vindeca singur.

Pe parcursul experienţei mele că pediatru, am petrecut foarte mult timp în dialog cu părinţi care aveau nevoie să-şi exprime temerile legate atât de vaccinuri cât şi de boli. Am găsit împreună cea mai bună cale pentru copiii lor. Unii au ales să nu vaccineze deloc copiii. Alţii erau conduşi de frica lor de boli, mai ales de tetanie. În cazurile respective am amânat vaccinarea cât mai mult posibil şi am folosit o protecţie homeopată.

Am lucrat în Elveţia, unde nu există obligativitatea legală de a vaccina, ci doar o presiune socială imensă. În Franţa, doar la câţiva kilometri de cabinetul meu, 4 vaccinări erau obligatorii la acea vreme ( din fericire, în 2007 a fost anulată obligativitatea vaccinării BCG , deci au mai rămas 3 – Di Te Pol ). Parte din abilitatea mea de a vorbi despre minunata sănătate a copiilor nevaccinaţi vine din experienţa mea ca şi medic cu ani mulţi de feedback ( urmărire a evoluţiei copiilor).

-„Copilul meu a început să tuşească imediat după vaccinare.”
– „de la vaccinare, el a avut constant probleme (dureri) cu urechile”
– „Fiica mea de 16 ani nu a fost nicioadata vaccinată. Aproape că nu este niciodată bolnavă. Şi chiar dacă se îmbolnăveşte, nu durează mai mult de 2 zile (până se face bine). ”
– „Copiii vecinului meu au urmat programul de vaccinare normal. În mod constant sunt bolnavi şi pe antibiotice.”

Citeste si:  Un australian de 108 de ani tricotează pulovere pentru pinguini

Dar aceste exemple nu sunt suficiente pentru a scrie o carte, nu? Dar, aşa cum s-a dovedit ulterior, aceste observaţii ale părinţilor sunt aceleaşi şi în alte părţi ale lumii. Urmaţi-mă în jurul lumii.

 

EUROPA

În Anglia, medicul Michel Odent a arătat în două studii o scădere de 5-6 ori a prezenţei astmului la copii care nu au fost vaccinaţi pentru Pertussis, comparativ cu cei care au fost vaccinaţi. Primul studiu a fost realizat pe 450 de bebeluşi de la La Leche League; al doilea studiu a fost realizat pe 125 de copii de la şcoală Steiner.

Tot în Europa, un grup format în majoritate din pediatri a studiat 14,893 de copii din şcolile Steiner din Austria, Germania, Olanda, Suedia şi Elveţia şi au descoperit că aceşti copii ce trăiesc într-o „cultură antroposofică ” , unde vaccinarea este larg evitată, au o stare de sănătate mai bună decât cea din grupurile de control.

În Germania, unul dintre cercetătorii ce au studiat copiii de la una dintre şcolile Steiner Europene a scris: ” În partea estică a Berlinului, înainte de căderea zidului, am descoperit mai puţine alergii în rândul populaţiei decât în partea de vest. Această populaţie (din estul Berlinului) era mai săracă, mai aproape de natură şi mai puţin vaccinata”. (…).

În Spania, Xavier Uriarte, MD şi J. Manuel MarA¬n, MD au publicat un studiu în 1999 realizat pe 314 copii şi a căror evoluţie a fost monitorizată între 1975 şi  2000. Acest grup de copii are câteva caracteristici: majoritatea naşterilor au fost acasă sau au fost naşteri naturale, au fost alăptaţi o perioadă lungă, nu au fost vaccinaţi, educaţia lor legată de sănătate este holistica şi nu au fost trataţi cu medicamente alopate.

În acest grup nu există boli serioase, sunt foarte puţine spitalizări ( majoritatea pentru traume – accidente), iar incidenţa de astm este de 3.3% comparativ cu 20% cât este media generală în rândul populaţiei . Şi, evident, o mulţime de bani au fost economisiţi!

Citeste si:  Fumatul pasiv în timpul sarcinii poate provoca probleme comportamentale la copii

 

SUA

Rata autismului în SUA a atins un incredibil nivel de 1 la 100. Cifrele care corespund comunităţilor cu copii nevaccinaţi sunt şocant de contrastante comparativ cu media naţională. Majoritatea cititorilor sunt familiarizaţi cu investigaţiile jurnalistului american Dan Olmsted în legătură cu incredibila absenţă a autismului în rândul populaţiei Amish din Pennsylvania şi Ohio.

La fel de impresionantă este şi situaţia comunităţii deservite de Homefirst Medical Clinic Chicago, condusă de un grup de medici ce îl include pe directorul Mayer Eisenstein, MD, JD, MPH. Ei nu au cazuri de autism şi teribile alergii în rândul copiilor , mulţi dintre aceşti copii fiind născuţi acasă şi nevaccinaţi.

În 1985 am tradus în limba franceză cartea pediatrului Robert Mendelssohn, MD’s How to Raise a Healthy Child in Spite of Your Doctor ( Cum să creşti un copil sănătos în ciuda opiniilor medicilor ). Acum descopăr rezultate concrete în minunata sănătate a acestor copii îngrijiţi de doctori, ce au fost elevi ai acestui medic. Îmi plac aceste sincronicităţi în viaţa mea.

 

AUSTRALIA

În 1942, Leslie Owen Bailey, fondatorul Natural Health Society of Australia, a acceptat să aibă grijă de 85 de copii ai căror mame nu îi puteau îngriji.

Aceşti copii nu au fost niciodată vaccinaţi, nu au fost trataţi cu medicamente alopate şi nu au avut nevoie de nici o intervenţie chirurgicală. Singura problemă care a apărut a fost atunci când 34 de copii s-au îmbolnăvit de varicelă.

Au fost imediat puşi în paturile lor şi au primit apa pură sau suc proaspăt de fructe. Toţi s-au însănătoşit repede şi fără efecte secundare. Investigaţiile ulterioare au arătat că în timpul petrecut la şcoală, copiii au înlocuit gustările sănătoase cu mâncarea convenţională nesănătoasă şi astfel apariţia focarului de varicelă nu este deloc surprinzătoare.

Mulţi dintre aceşti copii au moştenit o sănătate precară datorită bolilor şi malnutriţiei mamelor lor. În ciuda acestui aspect şi chiar dacă nu au fost niciodată alăptaţi şi nu au beneficiat de legătura normală între mama şi copil, aceşti copii au crescut robuşti şi încrezători.

Citeste si:  Câinii îi protejează pe bebeluşi de anumite infecţii

 

NOUA ZEELANDĂ

Două studii realizate în 1992 şi 1995 în Noua Zeelandă arată clar că alergiile, otitele, amigdalitele, epilepsia şi ADHD-ul sunt cu mult mai puţin frecvente în rândul copiilor nevaccinaţi comparativ cu cei vaccinaţi.

 

JAPONIA

O perioadă interesantă în Japonia a fost între 1975 şi 1980 când s-a luat o decizie ca vaccinarea să înceapă la vârsta de doi ani în loc de vârstă de 2 luni. Motivul acestei decizii a fost descoperirea a din ce în ce mai multe legături între vaccinuri şi SIDS ( moartea subită a sugarului). În studiul publicat în Pediatrics se arăta că în Japonia, între 1970 şi 1975, au fost 57 de cazuri de reacţii adverse serioase datorate vaccinării, inclusiv 37 de decese.

Din februarie 1975 şi până în august 1981 au fost 8 cazuri de reacţii adverse serioase datorate vaccinării, inclusiv 3 decese. Din păcate, atât pentru părinţi cât şi pentru copii, planurile de vaccinare în Japonia au fost „normalizate” din nou (se începe vaccinarea la 2 luni). Studiul arată clar că sistemul imunitar este mai puternic la vârsta de 2 ani comparativ cu vârsta de 2 luni.

Cât de bine le-ar fi mers acestor copii dacă nu erau niciodată vaccinaţi? Găsim aceeaşi observaţie şi în Journal of Allergy and Clinical Immunology study.

Din studiul a 11,531 de copii în vârstă de 7 ani iată rezultatele: în cazul copiilor vaccinaţi începând cu vârsta de 2 luni – 13.8% sunt asmatici, la copii vaccinaţi începând cu vârsta de 2-4 luni procentul asmaticilor este 10.3%; în cazul copiilor la care vaccinarea a început după vârsta de 4 luni procentul de asmatici este de 5.9 %. Din nou aceeaşi întrebare – cât de bine le-ar fi mers acestor copii dacă nu ar fi fost deloc vaccinaţi?

Ca şi pediatru pot să ajung la o singură concluzie. Copiii nevaccinaţi au cu mult mai multe şanse să se bucure de o sănătate minunată. Orice vaccinare micşorează şansa copiilor de a se bucura de o astfel de sănătate.

Dr. Françoise Berthoud, „Lohanul” nr.27

Citește și
3 Comentarii
 1. Isbasescu nina spune

  De accord ! Dar cum te poti sustrage vaccinarii daca pe copii nevacinati nu-I primeste nimeni in structurile prescolare si scolare ????

 2. Ioana spune

  Acest lucru doar in Romania se intampla.
  Exista acea fisa medicala, care trebuie probabil completata, doar asa ca sa-si faca unii( a se citi criminali) planul de vanzare vaccinuri si bineinteles medicamentele pe cere le vand dupa ce te imbolnavesti…
  Cand refuzi vaccinarea o faci pe propria raspundere, dar cei din structurile de invatamant sunt „dresati” sa-ti ceara fisa medicala.
  Daca mai multi parinti ar refuza sa-si vaccineze copiii, atunci ar fi altceva…

 3. Dan spune

  Nu este nici un impediment legal pentru copii nevaccinati ! Cititi cartea Chrstei Todea Gross „vaccinarea ,preventie sau boala” cu un capitol despre aspectele juridice !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close